Olie-industrie heeft last van elektrisch rijdende Noren

In Noorwegen omarmen ze de accubak als geen ander. Het land heeft in verhouding erg veel elektrische auto's op de weg. Met minder dan tien procent van het hele wagenpark begint de olie-industrie daar nu al last van te krijgen.

De Noorse regering wil in 2025 geen enkele fossiele brandstofverbrander op de weg tegenkomen. Ze zijn dan ook op allerlei manieren de elektrische autoverkoop aan het stimuleren. Met succes. Al sinds 2014 stijgt de verkoop van dit soort auto's met procenten in de dubbele cijfers. Ondertussen is 52% van de nieuw gekochte auto's een elektrische. Het gevolg hiervan is dat de omzet van de olie-industrie begint af te nemen.

Noorwegen publiceerde onlangs de verkoopcijfers voor petroleumproducten. Waar deze de afgelopen jaren gemiddeld twee procent per jaar stegen, daalden ze dit jaar voor het eerst met gemiddeld 2,2%. Als we verder naar de cijfers kijken, zien we dat benzine met -2,9% voor de grootste daling zorgt. Diesel daalde iets minder hard met -2,7% (en -2,6% voor belastingvrije diesel).  Andere petroleumproducten, waaronder kerosine en zware stookolie, stegen met 2,2%. Ter vergelijking: in Nederland tankten we met zijn allen in 2017 3,4% meer peut dan in 2016

Het komt er dus op neer dat we voor het eerst de impact van de elektrische auto op het verbruik van fossiele brandstoffen kunnen zien. Dit was natuurlijk te verwachten, maar niemand had gedacht dat het omslagpunt nu al zou komen. En dat in een land dat zelf een belangrijke olie-exporteur is.