ProRail steekt tientallen miljarden in upgrades spoor

Het Nederlandse wegennet stevent af op een gridlock, waardoor het OV in de drukke gebieden in belang gaat toenemen. Ook het spoor verwacht een explosie van nieuwe klanten, en dus wordt er een bak geld gereserveerd voor modernisering.

Tot 2030 wordt zeker 20 miljard euro gereserveerd voor opwaardering en modernisering, zo vertelt ProRail-topman Peer Eringa in een interview met de Telegraaf. "Daarmee kunnen we een groot deel van de verwachte groei faciliteren, zoals ruimte voor meer treinen, die sneller en korter op elkaar rijden, grotere stations en extra opstelplaatsen van treinen. Nederland investeert ook in een Europees beveiligingssysteem dat we komende jaren gaan invoeren.”

Aanvankelijk werd gerekend met 30 procent meer reizigers, inmiddels is de verwachting bijgesteld naar 45 procent extra treinforensen. Aangezien op de drukke trajecten nu al bijna Japanse duwers nodig zijn om de laatste ziel in de bijna uit zijn voegen barstende Intercity te persen, is het geen slecht idee om de capaciteit te vergroten. Nu alleen hopen dat de NS niet ligt te snurken, en eens een keer op tijd voldoende nieuwe treinen bestelt. Bij voorkeur niet van Ansaldo Breda, als het even kan...