Brussel moet teruggedraaide tellers harder aanpakken

Autohandelaren gaan met enige regelmaat aan de slag om de kilometerstand van tweedehands auto's te verlagen. De burgers hierdoor jaarlijks miljarden euro's teveel en daarom moet dit harder aangepakt worden.

In Nederland houden we de tellerstanden van auto's redelijk goed bij. Bij elke APK wordt de stand doorgegeven aan de RDW die deze vervolgens registreert. Daarnaast hebben we de Nationale Auto Pas die de standen bijhoudt. Maar in andere landen gaat het niet zo netjes. Daar wordt niets geregistreerd en wordt er volgens een schatting met ongeveer de helft van de auto's gerommeld. Dat moet ophouden volgens Brussel.

De EU heeft dan ook ingestemd met het plan om binnen een jaar met voorstellen voor oplossingen voor dit probleem te komen. De ChristenUnie en D66 pleiten nu al voor een Europese uitrol van de NAP, of het vergelijkbare Belgische Car-Pass. Maar daarbij willen ze het ook verbeteren door bij elke onderhoudsbeurt de kilometerstand te registreren. Daarnaast moeten alle EU-landen vrij deze informatie met elkaar kunnen delen zodat im- en export van auto's makkelijker en duidelijker wordt.

Volgens de ChristenUnie worden kopers nu jaarlijks voor ruim negen miljard belazerd door dit soort frauduleuze praktijken. Dat is serieus veel geld en daarom moeten deze sjoemelpraktijken ook strafbaar worden. Sinds 2014 is dit in Nederland al het geval. Als je schuldig bevonden wordt van het terugdraaien van de tellerstand van een auto, kan je rekenen op een gevangenisstraf tot maximaal een jaar of een boete van een paar honderd euro. En laten we eerlijk zijn, een gevangenisstraf komt er niet van, dus de malafide autoverkoper komt er met een tik op de vingers en een cashbetaling van een paar tientjes vanaf. Geen echte straf dus. We hopen dat de EU hier wat serieuzer werk van gaat maken.