Trump rust niet tot de laatste Benz uit zijn land is verdwenen

Duitse auto's: de hele wereld houdt ervan, maar president Trump niet zozeer. In een nieuwe tirade moet vooral Mercedes-Benz het ontgelden, bovendien dreigt The Donald met een importtarief van 25 procent. 

Trump, die afgelopen maand de Franse president Emmanuel Macron op bezoek had, zou in de ontmoeting gefulmineerd hebben tegen de Duitse premiummerken, en Mercedes in het bijzonder. Het is de president een doorn in het oog dat je in de betere Amerikaanse buurten over de Mercedessen struikelt, terwijl je omgekeerd in Duitsland hard moet zoeken naar een Cadillac.

Kennelijk zit niemand in Duitsland te wachten op een Amerikaan, en genieten Duitse auto's in de VS net zoveel status als in der Heimat. Maar dat laatste wil er bij Trump niet in: Amerika en alles dat het maakt is van topkwaliteit, en dus wordt het tijd die nare Duitsers met een flink importtarief om de oren te slaan. De 70 procent van alle Mercedessen die niet in de VS wordt gebouwd moet een strafheffing van 25 procent krijgen, op de in Amerika gemaakte Benzen geldt in Europa een importtarief van 10 procent.

Trump, die in eigen land overhoop ligt met Ford, deed zijn uitspraken achter gesloten deuren tegen Macron, maar via enkele diplomaten kreeg het Duitse Wirtschaftswoche lucht van de zaak. Reeds in januari haalde Trump in een interview al uit naar Duitse auto's: "Wie door Fifth Avenue loopt, ziet voor elk huis een Mercedes staan. Hoe veel Chevrolets zie je in Duitsland? Niet heel veel, wellicht helemaal geen enkele: je ziet daar niets, het is eenrichtingsverkeer."

Kortom: Trump - zelf ooit eigenaar van een Mercedes SL - is voor vrijhandel, tenzij er sprake is van een andere bovenliggende partij dan de VS, dan mag je plots zo protectionistisch als de hel zijn. De 25% strafheffing voor Duitsers wordt momenteel door zijn staf onderzocht, en zou gelijktijdig met een eventuele staalheffing ingevoerd moeten worden. De Duitsers hebben hem al gewaarschuwd, maar of hij daar naar luistert...