Marchionne gooit Fiat en Chrysler in het sterfhuis

Vandaag is een cruciale dag voor het FCA-concern: het vergadert in het Italiaanse Balocco, en presenteert het nieuwe vijfjarenplan. Alles wijst erop dat het concern flink op de schop gaat: zo zou Fiat in de VS worden vermoord, Chrysler overal behalve daar.

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) heeft een roerige tien jaar achter de rug. Chrysler (met de merken Chrysler, Dodge, RAM, Jeep en MOPAR), dat nog maar net op eigen benen stond sinds de scheiding van Daimler, bezweek in 2009 temidden van de grote bankencrisis aan mismanagement en een gebrek aan innovatie en visie. Het werd opgekocht door hedgefonds Cerberus, dat het snel weer van de hand deed. En toen sloeg Fiat-baas Sergio Marchionne toe. Het was een riskante zet, maar wel een hele slimme, aangezien de Chrysler-tak de jaren erop de kurk werd waar het te vormen FCA-concern op dreef.

Echt lekker winstgevend en groot werd FCA echter nooit, ondanks de vurige wens van Marchionne om te fuseren met een andere grote autofabrikant. FCA verkoopt al jaren zo'n 4,6 miljoen auto's, ongeveer de helft van de écht grote jongens (Toyota, VW, en GM toen het Opel nog had), maar moet het op eigen kracht rooien. In Marchionne's ideale wereld ligt het accent daarom op de merken waar marge op gedraaid kan worden: als het met volume niet lukt, dan maar met duurdere producten. Om deze reden richt zijn blik zich steeds meer op Alfa Romeo en Maserati, en werden Lancia (dood) en Fiat (worstelend) de laatste jaren verwaarloosd.

Vanmiddag tovert Marchionne in Balocco voor het laatst een konijn uit zijn hoge hoed: de 65-jarige truidragende CEO zwaait volgend jaar af als CEO en wil nog één keer zijn stempel drukken op wat in feite zijn levenswerk is. In de aanloop naar de vergadering kwam al de nodige informatie los: zo zou de productie van Fiat uit Italië richting lagere lonenlanden worden verplaatst en worden enkele stokoude Europese modellen de nek omgedraaid. Recenter kwamen er via Bloomberg geruchten bij dat Fiat, dat onder FCA-vlag naar de VS werd gehaald, er weer vertrekt. Nou ja, gelukkig hebben we de Abarth-reclames met Charlie Sheen en Catrinel Menghia nog. Verder wordt juist Chrysler - dat gisteren 62.000 Pacifica's aan Waymo sleet -  compleet teruggetrokken tot alleen de Amerikaanse markt. Geen grote verrassing, want daar verkoopt Chrysler al 95 procent van al zijn auto's. Marchionne probeerde Chrysler ook even in Europa aan de grote markt te voeren, door een tweetal modellen als Lancia te rebadgen, maar had heel snel door dat dit een ontzettend domme zet was die veel alle Lanciafans voor het hoofd stootte.

Vanmiddag vindt de bijeenkomst met de naam FCA Capital Markets Day plaats, vanochtend 'lekte' het programma op de site. Inmiddels staan er weer twee algemene dagdelen vermeld, hieronder een screenshot van wat er eerder stond:

U ziet: Chrysler/Dodge en Fiat ontbreken op het programma, wat niet per definitie onheilspellend is, maar het geeft wel aan waar de focus van Marchionne cum suis ligt. Dat Jeep wereldwijd een grote rol wordt toegedicht draagt Marchionne al jaren uit, dus dat is geen verrassing. In de geruchtenmolen is er sprake van een spinoff van Alfa Romeo/Maserati, net zoals dat bij Ferrari gebeurde. Duidelijk is wel dat deze merken de parels van Italië moeten worden: de gehele productie vindt er ook plaats.

Resteert alleen nog de vraag: wat gebeurt er met Fiat? Dat het merk in de VS wordt gekilled geloven we wel: er worden daar bijna alleen 500'jes verkocht, en een enkeling die op zijn hoofd is gevallen schaft nog een 500L aan. Maar echt bijdragen aan de FCA-business doet het niet. Fiat lijkt zich meer uit ons blikveld te onttrekken, en zich te richten op markten als Latijns-Amerika, Turkije, misschien een stukje Noord-Afrika. En Europa? Wij hebben de 500, die ondanks zijn leeftijd nog steeds goed verkoopt, een 500X wat in feite een Jeep Renegade is, een 500 L waar we verder niet te veel woorden aan vuil willen maken, en een Panda die op zijn laatste benen loopt. De Punto sneuvelt naar verluidt, voor de Bravo kwam de Tipo in de plaats. Een hoog model als de Freemont is buiten Nederland wel beschikbaar, maar is in feite een Dodge Journey, en de 124 is ook een margeproduct. Naast de Fiat-lineup is ook het lot van Alfa Romeo's Mito en Giulietta onzeker.

Zal Fiat de keuze maken om de personenwagens ook in Europa af te laten sterven, of krijgen we nog een productoffensief? Waarschijnlijk wordt deze vraag vandaag niet expliciet beantwoord, wel krijgen we een inkijkje in de toekomst met de presentatie van het vijfjarenplan 2018-2022. U kunt een webcast van de Q&A-sessie vanaf 15:50 hier volgen.