€68 miljoen: Ferrari wisselt van eigenaar voor hoogste bedrag ooit

Je weet dat de zaken goed gaan als je zonder blikken of blozen zestig miljoen euro voor een klassieke auto kunt neertellen. WeatherTech-CEO David MacNeil deed dit en kocht de duurste Ferrari 250 GTO ooit. Maar waarom is die zoveel waard?

We wisten niet dat er zoveel geld te verdienen viel in de autovloermattenbusiness, maar MacNeil bewijst het. De ondernemer heeft zijn eigen raceklasse met een eigen team (hij rijdt met een Ferrari 488 GT3), en voegt nu een zeer speciale Ferrari 250 GTO aan zijn supercarcollectie toe. Het kostte hem een whopping $80.000.000 (68.000.000 euro) en dat maakt dit de duurste auto ooit. 

De Ferrari 250 GTO met chassisnummer 4153GT is de meest speciale van alle 39 die er ooit gemaakt zijn. Er werden er in 1962 tot 1963 33 van dit type gemaakt. Daarna produceerde Ferrari er nog drie maar deze hadden een andere, minder aantrekkelijke LM carrosserie. Er zijn er nog drie met een grotere motor gemaakt. Deze kregen 330 GTO als naam mee. Vier van de 33 originele GTO's zijn later nog omgebouwd tot de LM.

Terug naar de verkochte 250 GTO, dit is namelijk de enige met een uitgebreide en veelzijdige racehistorie terwijl hij nooit een zwaar ongeluk heeft meegemaakt. De auto begon onder de vleugels van de Belgische raceteams Ecurie Francorchamps en Equipe National Belge. De teams deden in die jaren mee aan veertien verschillende events en haalde het podium van onder andere de 24 uur van Le Mans in 1963 en de tiendaagse Tour de France wegrace in 1964. In 1966 was het tijd om van eigenaar te wisselen, de Belgen verkochten de auto aan Eugenio Baturone die er tot 1969 mee racete in Spanje. Hierna verdween de auto van de radar.

Eind 1980 kwam de GTO weer boven water toen hij van eigenaar wisselde en naar Frankrijk verhuisde. Hij kwam hier onder de kont van Henri Chambon terecht. Ook deze man vond het leuk om auto's te verzamelen, maar vond het leuker om erin te racen. Hij deed mee aan wat verschillende competitieve rally's en events speciaal voor oude racewagens. 

Ondertussen zijn we in de jaren 90 beland en begint de grote eigenarenwissel. De auto werd nog drie keer doorverkocht voor steeds hogere bedragen terwijl hij af en toe nog eens gebruikt werd tijdens bijvoorbeeld het bekende Goodwood Revival. In al die tijd heeft de auto, wonder boven wonder, geen serieuze schade opgelopen, maar om de auto in uitstekende staat te houden werd hij wel volledig gerestaureerd door het Engelse DK Engineering en onderging de GTO de belangrijke Ferrari Classiche certificering in 2012/2013. Hierdoor weet MacNeil zeker dat hij een echte klassieke Ferrari in uitstekende staat heeft gekocht.

De Ferrari GTO 250 wordt aangedreven door een drieliter V12 die ongeveer 300 pk produceert. De 250 uit de naam verwijst in dit geval naar de slagvolume van 250cc. Volgens experts zal de verkoopwaarde van deze klassiekers de aankomende vijf jaar gigantisch gaan stijgen. Er wordt verwacht dat er voor 2023 een GTO 250 voor 100 miljoen dollar van de hand gaat. Geen slechte investering, mits Ferrari de GTO niet weer in productie neemt.

David MacNeil telde dus een hoop centen neer en voegt daarmee een geweldige 250 GTO aan zijn toch al belachelijke collectie toe. En omdat David ook een fanatiek racer is, zullen we zijn nieuwste aanwinst vast nog vaker gaan zien. Hij toont zijn Ferrari 250 GT Berlinetta SWB (1960) al met enige regelmaat aan het publiek en laat zijn zoon Cooper achter het stuur van zijn Ferrari F40 (1991). We kunnen er dus zeker van zijn dat de duurste auto ooit naar een goed onderkomen gaat.