Bijna kwart Tesla Model 3-reserveringen geannuleerd

Het was natuurlijk te verwachten: door de aanhoudende problemen en de daarbij horende vertragingen met de Tesla Model 3, zijn er steeds meer mensen die van hun reservering afzien. De fabrikant heeft hier nu al bijna een kwart van moeten terugbetalen.

Hoewel er bij Tesla hard gewerkt wordt om de productie van de Model 3 eindelijk een keertje goed op de rit te krijgen, blijft Ol' Musky tegen nieuwe problemen aanlopen. Laatst liet hij nog weten dat mensen die het basismodel hadden besteld nog wel even konden wachten, want die reserveringen stonden als laatste op de lijst om gebouwd te worden. Geen positief nieuws voor kopers die al een flinke smak geld aan Tesla gaven om überhaupt in aanmerking te komen voor de elektrische auto.

Sinds april heeft maar acht procent van de mensen die een Model 3 gereserveerd hebben, hem ook daadwerkelijk geconfigureerd voor productie. Niet heel erg veel. Daar tegenover staat 23 procent van de bestellers die zijn afgehaakt en zijn geld terug heeft. Dat kost geld, terwijl Tesla al tijden kampt met een negatieve cashflow. En let op, het gaat hier alleen om om uitbetaalde annuleringen, het kan zijn dat het totale aantal annuleringen nog hoger ligt. Sommige mensen wachten wellicht nog op het moment dat hun geld weer op hun rekening is bijgeschreven.

De genoemde cijfers komen niet rechtstreeks bij Tesla vandaan, maar bij analisten van het bureau Second Measure. Deze gokten in 2017 ook al een keer correct toen het aankwam op het aantal annuleringen, dus het is redelijk dat ze het deze keer weer bij het goede eind hebben. De manier van meten is niet veranderd. Aan de hand daarvan zeggen de analisten dat Tesla flink aan het bloeden is: het betaalt op dit moment ruim twee keer zoveel uit aan annuleringen dan dat er aan nieuwe reserveringen binnenkomt.

Tesla is het natuurlijk niet eens met de uitspraken van Second Measure en zegt dat de cijfers niet overeenkomen met de cijfers die zij in de boeken hebben staan. Wat deze cijfers zijn wilde de autofabrikant niet vertellen. Maar goed, als we Musk mogen geloven, dan hebben ze nog 450.000 Model 3 reserveringen om af te werken. En aangezien ze er in het eerste kwartaal 8.180 hebben afgeleverd, hebben ze voorlopig nog genoeg werk om handen. En nu de fabriek weer open is na de tweede geplande stop, heeft het bedrijf nog even de tijd om de cijfers voor het tweede kwartaal op te pompen.