MotoGP champ Marc Marquez test F1-auto voor Red Bull

Red Bull Racing deed deze week een stukje synergie tussen de crème de la crème van de motorsport op twee en vier wielen: viervoudig MotoGP-kampioen Marc Marquez hees zich in een F1-cockpit. Moet Max Verstappen zich zorgen maken?

MotoGP-coureurs die in verband worden gebracht met een F1-zitje en vice versa: het zijn regelmatig terugkerende verhalen die tot de verbeelding spreken, maar vaak ook niet meer dan dat: verhalen. GOAT Valentino Rossi testte in het verleden meermalen voor Ferrari, maar tot een zitje kwam het natuurlijk nooit. De Italiaan voelt zich veel te senang op twee wielen, dus dit soort uitstapjes zijn vooral leuk voor de PR en de persoonlijke ervaring. Voor de tijd dat er nog echt een overlap mogelijk was, moeten we terug naar het John Surtees-tijdperk.

Deze week nodigde Red Bull een contingent MotoGP-kanonnen uit voor testrondjes op de Oostenrijkse Red Bull Ring: Honda-rijders Dani Pedrosa en Marc Marquez - na het vertrek van Biaggi en Gibernau inmiddels Rossi's nieuwe aartsrivaal - stapten in een Red Bull RB8, die was voorzien van een Toro Rosso-velletje. Best interessant, om een groot Honda-logo te zien op een auto waar een Renault-V8 in ligt. 

Het doel van de test was vooral het promoten van de komende F1- en MotoGP-races in Spielberg, maar we kunnen ons voorstellen dat viervoudig wereldkampioen Marquez ook veel lol had. Dat zouden wij in ieder geval wel hebben, als we een sessie mochten freewheelen in een F1-bolide. Tijden zijn niet heel relevant, aangezien de auto een exemplaar uit 2012 was met harde banden en zonder KERS, maar Marquez wist in de 43 rondjes die hij aflegde een tijd van 1:14.9 te klokken, nadat hij in de 1:21'ers begon.

[tekst gaat verder onder de video]

Bij de test waren alle head honcho's aanwezig: eigenaar en miljardair Dietrich Mateschitz, Helmut Marko, Honda-motorsportbaas Masashi Yamamoto. Zelfs Niki Lauda keerde even terug in die Heimat, voor de coaching tekende veteraan Maaahk Webbah. Marko zei na afloop overigens dat Marquez in de huidige F1 prima in het middenveld mee zou kunnen, en hij heeft er oog voor.

Marquez - die volgend jaar Jorge Lorenzo (nu Ducati) als teamgenoot krijgt, maar dat terzijde - liet na afloop uiteraard optekenen grote blij te hebben na zijn test, en dat F1 'een serieuze optie voor hem zou zijn'. Maar dat is allemaal voor de Bühne natuurlijk, we gaan hem niet echt in de koningsklasse op vier wielen zien.

In het verleden hebben we vaker een crossover gezien tussen beide klasses: Rossi noemden we al, daarnaast werd Jorge Lorenzo ooit uitgenodigd door Mercedes. Omgekeerd stapte omnivoor Fernando Alonso ooit op de fiets van Marc Marquez, en geeft MV Agusta-poser Lewis Hamilton hoog op van zijn wens om ook ooit een volledig in het leer gestoken bad boy te zijn.