Mercedes stelt update uit: geen nieuwe motoren in Canada

Het Mercedes-AMG Petronas F1-team stelt de geplande motorupgrade voor Canada uit, wegens een 'quality issue'. Niet alleen de klantteams Williams en Force India lopen de verbeterde motor mis, ook toppers Hamilton en Bottas starten met hun originele motor.

De GP van Canada is de zevende uit een totaal van 21, een mooi moment om de tweede van de in totaal drie toegestane motoren in te zetten. Ferrari doet het, Honda doet het ook voor Toro Rosso, maar Mercedes stelt de introductie uit tot de GP van Frankrijk. Een woordvoerder van het team licht toe: "Although we had hoped to introduce PU2 this weekend, a quality issue means that this has now been delayed by one race."

Het nieuws is een bittere pil voor Lewis Hamilton en Valtteri Bottas, die in Monaco respectievelijk derde en vijfde werden. Hamilton leidt weliswaar in de stand om het wereldkampioenschap, maar op een snel circuit als dat van Canada, dat 60 procent volgas wordt gereden, wil je toch graag die motor die nog een tot twee tienden van je rondetijd afsnoept.

Hoe de kaarten voor Red Bull Racing zijn geschud is nog niet helemaal duidelijk: eerdere berichten wijzen erop dat het team van Verstappen en Ricciardo het ook zonder update van Renault moet stellen, onder meer doordat de nieuwe MGU-K niet door de betrouwbaarheidstest kwam. Als Red Bull inderdaad in zijn oude specificatie rijdt zal er in Montreal heel goed naar satellietteam Toro Rosso gekeken worden: de upgrade van Honda brengt volgens schattingen 30 tot 40 pk met zich mee, waarmee het blok in theorie dat van Renault overvleugelt. Zeker iets om naar te kijken, aangezien de motorleverancier voor 2019 nog niet vast ligt.

Voor Ricciardo wordt Canada sowieso een uphill battle. De man die Monaco knap won moet in Canada zijn MGU-K vervangen, en misschien nog wel meer onderdelen. Hierdoor pakt hij een gegarandeerde gridstraf.