Verbreekt Toyota dit jaar het afstandsrecord op Le Mans?

Bij gebrek aan echte concurrentie zal het Toyota-team zich tijdens de komende 24 uur van Le Mans gaan richten op een aantal uitdagingen voor de eigen ingenieurs. Zo moet Audi's acht jaar oude afstandsrecord sneuvelen.

In 1971 legde de Porsche 917K met achter het stuur Gijs van Lennep en Helmut Marko een recordafstand van 5.335,313 km af. Pas in 2010 werd dit verbroken door de Audi R15 TDI: in een droge race met slechts vier safety cars werden 397 rondjes en 5.410,713 km afgelegd. Niet dat de auto’s vanaf de jaren ’70 nou zoveel langzamer waren, maar het circuit werd tussen toen en nu flink aangepast met de Porsche-bochten en twee chicanes op het immense rechte stuk. 

Bovendien werd er in 1971 nog niet heel veel aan veiligheid gedaan: waar tegenwoordig safety cars en slow zones worden ingezet, knalde destijds alles gewoon volle bak door, rakelings langs de heldhaftige marshalls. Kijk even naar een impressie van bijna 50 jaar geleden, toen ook de #23 Porsche 917 met het bekende varkenswrapje meedeed. Iets dat we dit jaar terugzien op de #92 Porsche 911 RSR.

Na 2010 werd het record om uiteenlopende redenen niet verbroken, hoewel de 2015-editie met 395 ronden erg dichtbij kwam. Toyota heeft zichzelf voor 2018 tot doel gesteld Audi's record uit de boeken te rijden. Hiervoor moeten de Japanners een aantal obstakels overwinnen. Ten eerste racet de TS050 met beduidend minder brandstof dan de Audi in 2010. Er mag per stint iets meer dan 35 kg brandstof verbruikt worden, waardoor de auto elke 11 ronden moet binnenkomen om te tanken. De R15 kon destijds 14 rondjes rijden. Ook de slow-zones kunnen roet in het eten gooien. De in 2014 geïntroduceerde snelheidslimiet van 80 km/u rond een gevaarlijk punt haalt de snelheid er flink uit, hoewel de keerzijde is dat je hierdoor wel het naar buiten rijden van een safety car kunt voorkomen.

Een voordeel voor Toyota is dat het dit jaar snellere pistops kan maken: de deelnemers mogen volgens nieuwe reglementen al banden wisselen tijdens het tanken, waar voorheen gewacht moest worden met nieuw rubber tot de tank afgevuld was. Echter, niet bij elke stop zullen banden worden gewisseld.

Vorig jaar werd de race afgevlagd op 367 rondjes, ofwel 5.000,742 kilometer. De winnaar kwam dus dertig rondjes en ruim 400 kilometer tekort. Echter, de winnende Porsche stond tijdens de race wel bijna twee uur in de garage (op de gehaalde gemiddelde snelheid miste hij daardoor 416 km) en won alleen omdat de leidende Porsche en Toyota uitgevallen waren. De magische grens van 400 rondjes is dus haalbaar, maar tevens afhankelijk van zo veel factoren. Een paar safety cars en een goede plensbui (of een gecrashte auto natuurlijk) en je kunt het al vergeten.

We zijn ook benieuwd naar wat Toyota dit jaar in de kwalificatie gaat doen. Er staat sinds de sessie van gisteren een 1-2 op de klok, met als snelste tijd een lage 3:17. Mocht de voorspelde regen vanavond meevallen, dan kan het wellicht nog een tandje sneller, maar de lat voor het absolute record ligt hoog. Vorig jaar reed Kamui Kobayashi tijdens de tweede sessie met een onwaarschijnlijk snelle 3:14.791 een werkelijk perfecte ronde, waarin alles meezat. Omdat het zo'n juweeltje was posten we de video hieronder. Gaat Toyota dit jaar nog in de buurt van zijn eigen kwalificatierecord komen?

De weersvoorspelling voor Le Mans: op zaterdag enkele verspreide buitjes, een graad of 20, en 40% kans op neerslag. Op zondag wordt het droger, met 20% kans op neerslag. De middagtemperatuur is ook dan een behaaglijke 20 graden.