Koopt u wel een Mazda MX-5 als er meer pk’s in zitten?

Ja! Mazda hangt eindelijk een V6 in hun kleine roadstertje en daarmee ramt hij nu meer dan 300 pk naar de achterwielen. Oh, wacht, verkeerde bericht. Het wordt een verbeterde tweeliter vierpitter met 184 pk. Ook leuk.

Een roadster met een tweelitermotortje dat 160 pk en 200 Nm produceert. Op papier klinkt het weinig spannend, op de weg bewijst het het tegendeel. Maar volgens Mazda is er nog ruimte voor verbetering op motorisch gebied. Dit jaar komt het met een update voor de MX-5 en die is voornamelijk interessant omdat de Japanse autofabrikant 15% meer vermogen belooft.

De nieuwe MX-5, die in september in Nederland verwacht wordt, heeft een nieuwe luchtinlaat, aangepaste cilinderkoppen, verbeterde zuigers en andere drijfstangen waardoor het motorblok nog beter presteert dan voorheen. De cijfers komen dan ook neer op 184 pk, 205 Nm en een redline van 7.500 tpm. Dat is niet alles, hij is nog zuiniger en milieuvriendelijker ook. Dit geldt allemaal ook voor het 1,5 literblok, al krijgt die geen extra paarden, maar hoeveel win-win situaties wil je nog meer? 

Bij een update van een auto zien we vaak meer dan alleen een motorische upgrade. Denk aan strakkere lijnen, andere grille of zelfs een aangepast interieur, maar in dit geval vond Mazda dat blijkbaar niet nodig. Er zijn wat minimale aanpassingen te vinden: er komt een nieuw TFT-scherm in de auto te hangen en mensen kunnen een bruine soft-top, een lichtbruin interieur en 16 inch aluminium velgen met zwarte accenten bestellen. Dat was het wel zo'n beetje.

Zoals gezegd wordt de verbeterde MX-5 later dit jaar in Nederland verwacht. Prijzen weten we nog niet, maar gezien hij zuiniger en milieuvriendelijker is dan het uitgaande model, kunnen we alleen maar hopen dat de auto wat lager in de BPM komt te hangen en daardoor voor de verandering eens goedkoper wordt.