Dit moet je weten over de 24 uur van Le Mans

Aanstaande zaterdag gaan om 15:00 de lichten op groen voor de 86ste 24 uur van Le Mans. Autobahn praat u bij over de raceklasses, reglementen en waar u zoal op moet letten.

Dit jaar zijn 60 teams ingeschreven, verdeeld over de volgende raceklasses:

  • LMP1 (rood, 10 deelnemers)
  • LMP2 (blauw, 20 deelnemers)
  • GTE Pro (groen, 17 deelnemers)
  • GTE Am (oranje, 13 deelnemers)

LMP is een afkorting van Le Mans Protoype, GTE staat voor Grand Touring Endurance. In deze categorie vechten Ferrari, Chevrolet, Ford, BMW, Porsche en Aston Martin een onderlinge strijd uit in op wegmodellen gebaseerde racewagens. 

De LMP1-klasse is verdeeld tussen LMP1 en LMP-HY, waarbij de laatste gebruik maakt van een hybridesysteem. Dit jaar is dat alleen Toyota, de acht overige deelnemers rijden zonder batterijen. Om dit gebrek aan vermogen enigszins te compenseren mogen ze wel met een 45 kg lager gewicht starten, hebben ze een hogere fuel flow (van 110 kg/uur) en een grotere tank.

Het verschil tussen GTE Pro en GTE Am zit hem in het systeem dat de FIA gebruikt om de rijders te rangschikken. Er zijn vier categorieën: platina, goud, zilver en brons. In de GTE Am-klasse moet bij ieder team minstens één rijder met brons en eentje met zilver zitten. Ook moeten ze auto's rijden die minimaal een jaar oud zijn. Hierdoor zie je dit jaar bijvoorbeeld geen BMW M8 GTE in de Am-klasse. GTE Pro-teams zijn allemaal fabrieksteams met fabrieksrijders, in de GTE Am is plaats voor 'gentlemen racers'. Privateers dus, zoals acteur Patrick Dempsey enkele jaren geleden. 

De verticale LED'jes naast het racenummer geven - als ze branden - de positie van de auto in de top 3 van zijn klasse aan. Een handige manier voor het publiek om de leiders eruit te pikken.

Garage 56 is de naam van de garagebox op Le Mans die is gereserveerd voor experimentele voertuigen. In het verleden zagen we de Nissan Deltawing en ZEOD RC verschijnen. De laatste deelnemer in de klasse was Frédéric Sausset: de Fransman met vier geamputeerde ledematen bestuurde in 2016 een aangepaste LMP2-racer. Dit jaar is er geen inschrijving voor de Garage 56-categorie, maar de box wordt wel gebruikt: door de #84 Ferrari 488 GTE in de GTE Am-klasse.

Ook deze editie wordt er weer een blik oud-Formule 1-coureurs opengetrokken, en zien we een aantal Nederlanders. Bekende deelnemers zijn onder andere Jenson Button en Vitaly Petrov (delen een LMP1), Renger van der Zande (LMP1); Juan-Pablo Montoya, Paul di Resta, Felipe Nasr, Ho Pin Tung (LMP2); Jeroen Bleekemolen (GTE Am, Ferrari 488).

Maar de meeste ogen zullen gericht zijn op Fernando Alonso in de #8 Toyota (te herkennen aan witte i.p.v. rode spiegels), en Racing Team Nederland met de Jumbogele #29 Dallara P219. Hup Giedo!

Het Circuit de la Sarthe is fors: een rondje telt 13,626 kilometer, en de snelste jongens zijn er in een tijd van 3:15 tot 3:20 minuten doorheen. Hierbij ligt de gemiddelde snelheid op zo'n 240 km/u. Evenals bij de (nog langere) Nürburgring Nordschleife is het dus mogelijk dat het op één deel van het circuit plenst, terwijl het elders kurkdroog is. Dit zorgt voor spannende taferelen.

Le Mans kent drie kwalificatiesessies, die op woensdag en donderdag worden verreden. De race zelf begint op zaterdagmiddag. Hier alle tijden:

  • Q1: woensdag 13.06, 22:00-00:00
  • Q2: donderdag 14.06, 19:00-21:00
  • Q3: donderdag 14.06, 22:00-00:00
  • Race: zaterdag 16.06, 15:00 - zondag 17.06, 15:00

Op zaterdag volgt een livetopic met de mogelijkheden om de race te volgen. De onvolprezen spotters guide, met hierop alle deelenemers en een vracht aan informatie, kunt u hier vinden.