Tesla houdt woord: 9 procent personeelsbestand ontslagen

Elon Musk kondigde afgelopen maand aan zijn personeelsbestand op te schonen. Door de grote groei van het bedrijf waren hier en daar redundancies ontstaan, en als Mr. efficiency ergens een hekel aan heeft...Bijna een tiende van het personeel kan gaan.

Wanneer je organisatie in korte tijd flink uitdijt, gaat dit ten koste van het overzicht. Het is goed mogelijk dat er dubbele functies ontstaan, en dus moet je dan een moment nemen om de organisatie onder de loep te nemen en te kijken waar je kunt gaan snijden. Zeker voor een bedrijf als Tesla, dat elke dollar nodig heeft voor de productie van de Model 3, is dit belangrijk.

Kapitein Elon van de elektrovloot kondigde al aan de zeepokken van zijn boeg te gaan schrobben (waarbij letterlijk het woord 'zeepokken' werd gebruikt, want de man houdt van beeldspraken) en houdt woord: zo'n negen procent van het personeelsbestand kan inrukken. Tesla had eind 2017 zo'n 37.500 werknemers in dienst. Ten opzichte van reuzen als Volkswagen (642.000 werknemers) is dit niets, maar wanneer je het per verkochte auto gaat terugrekenen kon Tesla nog wel eens aan de zware kant zijn. In 2012 had Tesla nog zo'n 3.000 mensen in dienst. 

Given that Tesla has never made an annual profit in the almost 15 years since we have existed, profit is obviously not what motivates us”, zo zegt Musk in een interne mail die in handen is van Automotive News. Het vet wordt getrimd aan de rand van de organisatie, bij de productie komt geen enkele baan in gevaar. 

Ook een deal met bouwmarkt Home Depot sneuvelt: Tesla ventte er zonne-energie uit via dochterbedrijf SolarCity. Deze activiteiten worden nu in eigen hand genomen.