Dit is de Aston Martin Rapide AMR (603 pk)

Verhip, de Aston Martin Rapide...Die bestond ook nog.

In 2010 lanceerde Aston Martin de Rapide, een enorme vierdeurs Aston met V12. Het was het opulente antwoord op de succesvolle Porsche Panamera, en de auto kreeg in 2011 concurrentie van de Ferrari FF. Waar de FF inmiddels al lang en breed een opfrisser heeft gekregen in de vorm van de GTC4Lusso, gaat de Rapide nog dapper verder in zijn originele vorm. 

Afgelopen jaar kreeg hij een lichte retouchering en meer vermogen met de Rapide S, inmiddels heeft het AMR-virus de vijf meter lange vierdeurs bereikt. Bij de lancering van het nieuwe performance-label, vorig jaar op de Autosalon van Genève, zagen we al een conceptversie van de Rapide verschijnen; inmiddels is de productieversie klaar voor de verkoop.

Onder de kap vinden we de stokoude, atmosferische 5,9 liter V12, die hier 603 pk en 630 Nm levert. De reden om niet de moderne 5,2 liter te gebruiken kunnen velerlei zijn: misschien past de motor niet in het platform, of moesten er teveel aanpassingen worden gedaan voor de kleine oplage. Of misschien wil Aston haar klanten nog één keer de gelegenheid geven een auto zonder blaasinstrumenten op de motor te rijden.

De Britten maken maken 210 Rapide AMR's, die allemaal met immense 21 inch wielen komen. Dit is voor het eerst dat Aston Martin de 20" ontstijgt. De Rapide AMR ligt 10 mm lager dan de Rapide S, doet 0-100 in 4,4 tellen en haalt een top van 330 km/u. 

De Rapide AMR komt er in drie designs: "The Standard and Silhouette schemes offer four colours – Mariana Blue, Scintilla Silver, Lightning Silver and Onyx Black – with the Standard scheme adding AMR Lime accents to the splitter, sills and rear diffuser. The Silhouette scheme eschews the Lime accents and instead adds a full-length contrasting stripe in China Grey or Clubsport White". Het getoonde kleurenschema vinden we zelf voor geen meter staan op een auto als de Rapide, maar er zullen vast mensen zijn die het mooi vinden.

Mocht u van dat aanbod geen goesting krijgen, dan kunt u altijd nog aankloppen bij de personalisatie-afdeling Q by Aston Martin. Voor een klein bedrag helpen ze u graag de twaalfcilinder van uw dromen gestalte te geven.

Eerdere ontvangers van de AMR Pro-behandeling waren de inmiddels uit productie gegane Vantage-modellen, de Vulcan, de DB11 en de (te lanceren) Valkyrie. Nu de Vanquish en de Vantage nog.