Jaguar Land Rover gaat auto's per abonnement slijten

Netflix, de Donald Duck, een Economist, een VROUW en... een Jaguar E-Pace. Zo kan het aantal abonnementjes in een huishouden in de toekomst er uitzien, nu fabrikanten hun auto's ook op die manier gaan uitventen.

Steeds meer fabrikanten dopen hun tenen in het water voor wat betreft het concept van een auto-abonnement. Ook JLR start een proef waarbij je nieuwe auto's kunt rijden zonder ze te bezitten. Het fenomeen auto-abonnement komt in vele vormen. De dienst van JLR - met de naam Carpe - is gewoon letterlijk een rebadge van private lease, met een korte looptijd van 12 maanden. Hij is gericht op veelrijders die elk jaar een nieuwe auto uit de schappen kunnen plukken, en alle kosten behalve de brandstof afgedekt hebben. Ze hebben de keuze uit:

Na een jaar stappen ze over op iets anders, en heeft JLR een jonge occassion met een sluitende onderhoudshistorie om bij haar dealers weg te zetten. Volgens het ronkende persbericht "biedt Carpe abonnees de mogelijkheid om elk jaar een nieuwe auto uit te kiezen die ook volledig naar wens van de klant kan worden uitgerust". Dat laatste moet u wellicht met een korreltje zout nemen, we kunnen ons niet voorstellen dat een te extravagant uitgedoste auto welkom is in een dealervooraad. Maar wellicht vertrouwt de fabrikant op het conservatisme van de klanten. Mensen die veel kilometers draaien hebben doorgaans hun auto als visitekaartje, dus tenzij je piano's verkoopt aan Liberace zal het uiterlijk van de Jag vrijwel zeker op één van de vijftig grijstinten uitkomen. Of een veilig blauw kleurtje.

JLR introduceert de dienst eerst als pilot in het Verenigd Koninkrijk, en besluit dan over het al dan niet uitbreiden ervan.

Talloze andere fabrikanten zijn eveneens aan de slag gegaan met abonnementjes. Luxermerken als Mercedes, Porsche en BMW doen dit lokaal in -vaak Amerikaanse- metropolen, waarbij de flexibiliteit groot is: klanten kunnen tijdens de abonnementsperiode kiezen uit diverse verschillende auto's, en zo dus hun wagenpark rouleren. Maar het is Volvo dat er echt een pijler in zijn strategie van heeft gemaakt. De Zweden formuleerden vorige week een aantal nieuwe zakelijke doelstellingen:

"On the operational side, it expects to generate half of all sales annually from fully electric cars, one third of all cars sold to be autonomous driving cars and half of all cars it offers to customers from its subscription service."

Volvo wil in de toekomst dus de helft van zijn klanten onderbrengen in een abonnement, waarbij de auto zelf eigendom blijft van de fabrikant.  We zijn benieuwd of andere fabrikanten volgen. Wellicht JLR, als de Carpe-pilot een doorslaggevend succes blijkt te zijn.