Aan deze 24-uursrace kunt ook u meedoen

De 24 uur van Le Mans staat weer voor de deur, maar hoe graag u het ook zou willen, meedoen zit er voor de ordinaire Jan Doedel niet in. Gelukkig is er een alternatief: de 24 Hours of Lemons.

Als het op endurance races aankomt staat Le Mans met kop en schouders boven de rest. Het is misschien wel het summum van de racerij, maar dat maakt het ook erg onbereikbaar voor mensen die zoiets graag een keer willen meemaken. Uit dat oogpunt is de 24 Hour of Lemons geboren. Het is een extreem versimpelde versie van zijn bijna naamgenoot: 24 uur racen in een auto. Wat die auto is, dat is aan het team dat ermee aan de startlijn verschijnt. De enige eis waaraan voldaan moet worden is dat hij niet meer dan $500,- kost. 

De 24-uursrace begon ooit als de Double 500. Dit was een versie van de Indy 500 waarin alleen auto's van $500 (in de volksmond Lemons genoemd) mochten meedoen. Na aanhoudend geklaag dat de race te makkelijk was, werd hij aanzienlijk verlengd en zo werd de 24 Hours of Lemons geboren. De regels voor het maximale bedrag bleven wel bestaan, maar ook hierop zijn wat uitzonderingen. In de races zie je namelijk dikke BMW's voorbij komen die absoluut geen vijfhonderd dollar konden kosten, en dat kan kloppen. De regels omschrijven namelijk dat je onderdelen van je auto mag verkopen. De opbrengst daarvan wordt in mindering gebracht van de waarde van de auto en zodoende kan deze weer op het gestelde limiet uitkomen. Overigens is de jury hier niet heel erg streng op.

Waar wel streng op wordt gecontroleerd is veiligheid. Er mag dan met goedkope brikkies geracet worden, dat wil niet zeggen dat je bij een crash je hoofd kunt verliezen. Voor de races gelden dan ook vrijwel dezelfde veiligheidseisen als bij officiële races. Voldoet je auto hier niet aan, dan doe je simpelweg niet mee. 

Vanzelfsprekend wordt de race niet heel erg serieus genomen. De prijzen worden in nickels (10 cent muntjes) uitbetaald en je kunt halverwege uit de race getrokken worden omdat je je als een klootzak gedraagt op de baan. En omdat het niet zo serieus genomen wordt, zie je ook de meest debiele creaties voorbij komen. Een limousine omgebouwd tot Titanic? Check. Een vliegtuig zonder vleugels? Dubbel check. En zo kunnen we nog wel even doorgaan (zie hier een lijst met Best of Lemons prijswinnaars). Het punt is dat iedereen kan racen en dat iedereen met een big smile het circuit weer verlaat.

En waar de 24 uur van Le Mans maar een keer, en op een vaste plek plaatsvindt, reist het Lemons-circus de halve wereld rond. Er zijn jaarlijks een groeiend aantal races (27+ in 2018) verspreid over de VS, Australië en Nieuw-Zeeland. U maakt dus redelijk kans om tijdens een vakantietripje ineens mee te doen aan een volwaardige 24-uursrace.