Dit zijn Honda's doelen voor de samenwerking met Red Bull

Vandaag maakten Honda en Red Bull officieel bekend dat ze de komende twee jaren motorpartners zijn. Hier horen doelen bij, ambitieuze doelen uiteraard.

Toen Honda in 2015 terugkeerde in de F1 waren de verwachtingen hooggespannen. Het draaide uit op een drama, hoewel er steeds meer aanwijzingen zijn dat de slechte verhouding en samenwerking met het McLaren-team hierin een grote rol heeft gespeeld. Dit jaar is Toro Rosso het enige klantteam, en volgend jaar krijgt Honda twee teams onder zijn hoede.

Honda's motorsportbaas Masashi Yamamoto staat nu voor de schone taak zijn merk aan de eerste F1-overwinning sinds de GP van Australië in 1992 te helpen. Een prettige bijkomstigheid is dat de Japanners meer tijd hebben zich voor te bereiden op een nieuw team dan bij Toro Rosso het geval was. Yamamoto:

"[Red Bull] is one of the top teams. It has won several championships and this year too it has already won some races. It is also obvious that they have a very good chassis and this means we'll have better chances of winning races. This gives further motivation to all the members of Honda, but at the same time, it is a huge pressure and responsibility for us.

However, it is Honda's nature to always aspire to a very high target, and I think that's what makes Honda, Honda. As a starting point, we do not want to see Red Bull Racing's performance drop below its current level. But our target is to go further and do better than they are doing at the moment."

Red Bull boekte in 2016 twee overwinningen, in 2017 drie, en dit jaar staat de teller al op twee. Kortom: als Honda woord houdt staan er eind 2019 zeker drie eerste plaatsen voor Red Bull Racing op het scorebord. We zijn erg benieuwd naar de combinatie Red Bull-Honda. In potentie is het een winnaar, maar dat zeiden we vier jaar geleden ook over McLaren-Honda. Voor Helmut Marko, Christian Horner en Dietrich Mateschitz is het zaak dat de langgekoesterde wens om mee te komen met de Mercedes- en Ferrari-krachtbronnen volgend jaar in vervulling gaat. Renault kon het keer op keer niet waarmaken, nu zijn alle fiches op Honda gezet. En op het competitieve eigen chassis natuurlijk. 

Wat in ieder geval een zekerheidje lijkt te worden, is dat er eindelijk podiumplekken worden gepakt. Sinds de terugkeer in 2015 kon Honda precies nul keer naar de eindceremonie van een race. Met de positieve ontwikkeling van de krachtbron dit jaar, én een topteam als partner geven we ze meer kans dan een paar jaar geleden.

Foto: Yamamoto samen met Toro Rosso-teambaas Franz Tost.