D66 wil u betalen als u de auto laat staan

Goedemorgen! Tijd voor een totaal niet uitgekauwd, maar verfrissend politiek idee om de files te bestrijden. Als u zo lief bent om uw auto in de spits te laten staan, dan gooit D66 wat muntjes uw kant op.

In de Nederlandse ochtendspits hebt u twee keuzes: miserabel (maar wel comfortabel) in de file met uw eigen auto of nóg miserabeler als vee in een (mooie) wagon van de NS opeengepropt, samen met allerlei mensen die kaasfondue met kapsalon als ontbijt hebben gegeten of het fenomeen 'deodorant' nog niet hebben ontdekt. Dit is vooral lekker als het buiten miezert, en dat doet het in Nederland 300 dagen per jaar. Als u echt pech hebt wordt u op weg naar werk of huis neergestoken door iemand, omdat de stemmen in zijn hoofd hem dat opdragen. Dankzij de bezuinigingen op de GGZ lopen er redelijk wat gekkies rond, en deze gekkies maken doorgaans gebruik van het OV om zich te verplaatsen.

Enfin, D66 vindt dat u nog wel bij deze opeengepakte NS-spitshel past, en stelt voor om elke keer dat u de auto in de spits laat staan, een handje kleingeld uw kant op te gooien. Samen met een aai over de bol. D66-kamerlid Matthijs Sienot steekt in een interview met Nu van wal: "We moeten mensen zien te prikkelen en te verleiden tot ander gedrag" en "Belonen is de beste manier om te  verleiden". Dat klinkt als een Amsterdamse Marqt-bakfietsmoeder die tegen haar kinderen zegt: "Spijker, Maan, omdat jullie vandaag niet met wasco op de muur hebben getekend of de kat van de buren hebben gevierendeeld, krijgen jullie een lekkere zestiengranen quinoa-rozijnenreep. Mama is zo trots op jullie".

Sienot stelt voor de bijtelling voor mensen met een leaseauto, of de BPM voor mensen met een eigen voertuig te verlagen. Ja mooi, hebben we na jaren van onduidelijkheid net eindelijk twee bijtellingspercentages, gaan we daar weer aan rommelen. Mocht u de bullshit-bingokaart bij de hand hebben: de vage en inconcrete dooddoener 'treinreizen aantrekkelijker maken' staat er ook tussen. De realiteit is dat mensen die een auto hebben hier elk jaar al dermate krom voor liggen, dat ze hem ook gebruiken wanneer ze dat kunnen.

De plannen van het '66-kamerlid komen niet uit de lucht vallen, vanmiddag is een Kamerdebat over de groeiende filedruk. Hierbij is ook verkeersministerin van Nieuwenhuizen present. Hoe D66 de plannen wil bekostigen is niet bekend, we gokken op flink snijden in het onderwijs. Het zou wel passen in de nieuwe traditie van oude stokpaardjes om zeep helpen.