BMW jokt: nieuwe M5 nog sneller naar de honderd dan beloofd

Acceleratiewaarden bewust conservatief inzetten, Duitse fabrikanten hebben er een handje van. Porsche staat erom bekend dat zijn Elfjes iets rapper naar de honderd optrekken dan aangegeven, en ook BMW houdt van wiggle room. Hoe snel is de M5 écht?

De nieuwe BMW M5 is twee ton aan pure Teutoonse furie. Geef de V8 goed de sporen en je rookt bijna alles dat op je pad komt, met dank aan 600 pk onder de kap, een rappe achtbak, en een ingenieus vierwielaandrijvingssysteem. Volgens de fabrieksopgave doet de powersedan 0-100 in 3,4 seconden, de man in onderstaande video haalt hier zonder al te veel moeite twee tienden af. Let wel, dit is op een doodgewone Duitse snelweg. Onder ideale omstandigheden op een plakkerige dragstrip kan deze tijd zomaar tot 3 seconden gereduceerd worden. Overigens schijnt de auto standaard sowieso meer dan de opgegeven 600 pk aan boord te hebben.

Zoals u ziet houdt de maker daarna minutenlang zijn voet op het rechterpedaal geplant, en kunnen we meegenieten van de werkelijk bizarre snelheidsverschillen met het overige verkeer. Mocht u zich ooit afvragen hoe het eruitziet om een VW Caddy met 309 echte GPS-kilometers voorbij te strepen, dan heeft u hier uw antwoord. Eigenlijk kunnen dit soort snelheden niet meer op de (vierbaans) openbare weg, want ze verlangen wel heel veel anticiperend vermogen van de langzamere bestuurders. Desondanks is het fascinerend om naar te kijken, zeker in de wetenschap dat er inmiddels een nóg sterkere M5 Competition is.

Wat zou zo'n M5 qua verbruik doen op topsnelheid? 1 op 3? 1 op 2,5?