Amsterdam: 'Alle snorfietsers moeten dood'

Het bestuur van de gemeente Amsterdam is sinds kort overgegeven aan een stel volstrekte wereldvreemden. Hun nieuwste maatregel is hier een treffend voorbeeld van: snorfietsers moeten van het fietspad en naar de rijbaan. Maar daar rijden auto's.

De snorfiets, of in wettelijke zin, het rijwiel met hulpmotor, is van oudsher een fiets met een motortje erop. Tegenwoordig zijn het vaak scooters met een extraklein pruttelmachientje, zodat ze niet te snel kunnen. Je rijdt erop zonder helm en dat is plezierig voor dames met krulspelden in het haar en andere mensen die helmen maar vervelend vinden.

Die volslanke dames met hun snorfietsje moeten nu naar de rijbaan. Althans in Amsterdam, vanaf 1 januari 2019. De redenering is dat het te druk is op de fietspaden. Aha, want in Amsterdam rijdt uiteraard bijna niemand met een auto over de rijbaan. Toch? Oh nee, daar is het helemaal rammend druk. 

Wethouder Sharon Dijksma (zelf stereotiep snorfietsrijdster, maar gechauffeerd in BMW) vindt het allemaal heel feestelijk: "We zijn blij dat alle lichten daarvoor nu op groen staan. Tegelijkertijd gaat het om een ingrijpende en complexe maatregel. Snorfietsers moeten mogelijk andere routes gaan rijden, wennen aan een nieuwe plek op de weg en natuurlijk: een helm op. Daarom staat bij de invoering van deze maatregel zorgvuldigheid voorop."

Dus ze geeft toe dat ze een bloedlink idee uitvoert, door te stellen dat de snorfietseuses voortaan een helm op moeten. Waarom doen ze het dan toch? De achterliggende gedachte van de Amsterdamse bestuurders is natuurlijk helemaal niet dat het rustiger moet worden op het fietspad. De snorfiets moet gewoon dood, want het is een apparaatje dat nogal veel vervuiling uitstoot. 

Dat groene praatje is echter niet handig om te verkondigen, dus hebben ze voor het veiligheidsaspect gekozen. Het is natuurlijk helemaal niet veilig om maximaal 30 km/u te gaan rijden tussen het overige verkeer dat 50 km/u mag (maar altijd 60 km/u rijdt). Het zou veel nuttiger zijn om de te snel rijdende snorscooters op te sporen en te bekeuren en om zwabberende toeristen van de fietspaden te halen. Maar dat kost te veel mankracht. En dus zijn de snorrende dames de klos: binnenkort rijden ze met helm over de watergolven/permanentjes op de rijbaan (net als eerder de elektrische fietsers werden geofferd), waar wij met onze V12 aan komen jagen. U wordt bedankt, mevrouw Dijksma.