Alle auto's gaan straks met je smartphone open

Waar we tegenwoordig nog een autosleutel nodig hebben om de portieren van de auto te openen, is dat in de nabije toekomst niet meer zo. Tenminste, als het aan Samsung, Apple, BMW, en nog meer fabrikanten ligt.

Ja, ook wij weten dat u de deuren van uw Tesla kunt openen met de mobiele-app, maar we hebben het hier over iets heel anders. Onder leiding van Samsung heeft een flink aantal auto-, hardware- en telefoonfabrikanten vandaag een standaard gepresenteerd, waarmee auto's vanaf een korte afstand zonder aanraken van de mobiel, geopend kunnen worden. Op dit moment moet je altijd je telefoon pakken en een app starten, dat wordt anders. Het werkt nu nog met de NFC-chip waardoor de gebruiker de mobiel dichtbij een bepaald punt op de auto moet houden.

De tweede en publieke versie van de software, Digital Key genaamd, haalt auto's zonder aanwijzing van het slot en wordt begin 2019 verwacht. De eerste versie is nu al beschikbaar voor alle meewerkende fabrikanten. De standaard moet er vooral voor zorgen dat niet iedereen zijn eigen dingetje maakt, maar gezamenlijk werkt aan een goed werkend platform.

Waar wij gelijk aan dachten bij het lezen van dit verhaal is de veiligheid. We weten dat het voor criminelen nu al een eitje is om een draadloze sleutel te klonen en daarmee uw BMW of Mercedes van de oprit te verwijderen. De eerste gedachte is dan ook dat dit straks nog makkelijker wordt. Een mobieltje is immers zo gehackt of een wachtwoord gestolen (we weten allemaal dat er nog steeds lui zijn die '123456' gebruiken (yeah we're looking at you)). 

Hoe de privacy en de veiligheid precies geregeld is, is nog niet duidelijk: althans het gaat ons boven de pet. Het lijkt erop dat dit allemaal ondervangen wordt door de tussenkomst van een Trusted Service Manager die direct communiceert met het Secure Element van de NFC-chip. Zo werken mobiele betalingen op dit moment ook, dus zal het vast redelijk veilig zijn.

Nu de standaard is gezet, is de race begonnen. Wie gaat er het eerst zijn telefoonautosleutel lanceren?