Volkswagen wil snelheidsrecord breken met Jetta

Dit weekend probeert VW het record op Pikes Peak te breken met de speciaal gemaakte I.D. R Pikes Peak, maar een andere auto van het merk staat ook klaar om nog een record te pakken. Een Jetta moet het landsnelheidsrecord van Bonneville gaan pakken.

Niet gelijk in de lach schieten. Het Duitse merk is bloedserieus over de volgende recordpoging die gepland staat. Hoewel dit weekend natuurlijk in het teken staat van de recordpoging tijdens de Pikes Peak Hillclimb, toonde THR Manufacturing onderaan die berg alvast hun nieuwe recordbrekende machine: een getunede Volkswagen Jetta. Het idee is om met de Bonneville Jetta het landsnelheidsrecord in de BGC/G-klasse op naam te zetten.

De racewagen is gebaseerd op een standaard Jetta en heeft zijn eigen tweeliter vierpitter turboblok onder de motorkap. Natuurlijk is die flink onder handen genomen want het huidige record staat op 335,45 km/u. Iets wat je van z'n levensdagen niet haalt met een standaard VW-brommertje. Volgens de stickers op de zijkant van de auto hebben de tuners dan ook minimaal 557 paarden uit het motorblok weten te toveren.

Daarnaast is de carrosserie van de auto ook flink aangepakt om de aerodynamica te optimaliseren. De auto is verlaagd en ligt zo ongeveer op de weg. Hij rolt op wielen en banden die geschikt zijn voor de zoutvlakte waarover geracet zal worden. Afremmen gebeurt natuurlijk met de schijfremmen, maar ook met twee achterop geplaatste parachutes. Mocht het onverhoopt toch misgaan, dan blijft de bestuurder relatief veilig dankzij een geplaatste rolkooi.

Maar waarom zou je uberhaupt een VW Jetta kiezen wanneer je iets met snelheid of racen te maken hebt? Het is een simpele familiebak (denk een simpel golfje met een kont die we hier niet kunnen kopen) zonder enige link naar de racerij. Een Golf zou een betere keuze zijn, lijkt ons. Maar Volkswagen Amerika geeft openlijk toe dat dit hele gedoe een marketingstunt is om de Jetta's "sportieve rijeigenschappen" extra te belichten. We gaan zien of het ze lukt tijdens Bonneville Speed Week in de week van elf tot en met zeventien augustus.