Max Verstappen TWEEDE in Grand Prix van Frankrijk 2018

De Grand Prix van Frankrijk 2018 was er een om snel te vergeten, maar dat zal Lewis Hamilton een rotzorg zijn. De Brit vergrootte zijn voorsprong in het kampioenschap met een foutloze overwinning. 

Ook voor ons Nederlanders viel er qua resultaat weinig te klagen: Max Verstappen werd knap tweede. 

De race op Paul Ricard was er in theorie een waarbij je halverwege zomaar in zou kunnen dommelen. In dat opzicht deed Red Bull vanmiddag goede zaken, want menig kijker zal een blikje open getrokken hebben om tot de finish de aandacht erbij te kunnen houden. De gehoopte regen bleef uit en daarmee stond na de eerste ronde al vast wie er zou gaan winnen.

Over die eerste ronde gesproken: daarin gebeurde wél van alles. Sebastian Vettel en Valtteri Bottas speelden de hoofdrol in een incidentrijke openingsfase. De Duitser kwam in principe beter uit de startblokken, maar verremde zich vervolgens bij het ingaan van de eerste bocht. Daar was Bottas helaas het slachtoffer van, want de Ferrari en de Mercedes toucheerden elkaar: kapotte voorvleugel voor de Duitser, lekke achterband voor de Fin. Video hierbeneden

Even verderop veroorzaakten thuisrijders Esteban Ocon en Pierre Gasly het volgende incident. Gasly leek een tikje te krijgen en begon te glijden, waarna Ocon fungeerde als alternatieve rem. Voor beide heren zat hun thuisrace er daarmee wel heel snel op, want er was simpelweg teveel schade om nog verder te kunnen.

De wedstrijdleiding stuurde de safety car de baan op, zodat de rookwolken even konden optrekken. Dat gaf ons de kans om de balans op te maken, want achter Hamilton was het Verstappen die behoorlijk profiteerde in de chaos en doorstootte naar P2. Carlos Sainz dook verrassend op als nummer 3, gevolgd door Daniel Ricciardo en Kevin Magnussen.

Over het restant van de race van Max kunnen we helaas kort zijn: de Nederlander zat klem op de tweede plaats en had geen moment de snelheid om Hamilton aan te kunnen vallen. Na een rondje of 20 leek er even sprake van dat er regen op komst was, maar de druppels kwamen niet en daarmee leek het podium vast te staan: Hamilton op 1, Verstappen op 2 en Ricciardo (na het passeren van Sainz) op 3.

De Ferrari's zorgden gedurende de race toch nog voor wat spannende momenten. Vettel maakte op ze achte band bijvoorbeeld veel plaatsen goed. Hij zat na de pitstops zelfs even voor Ricciardo, maar wist op dat moment al dat hij nog een tijdstraf van vijf seconden in moest lossen. Dat deed hij bij zijn tweede pitstop, waarmee hij het podium definitief uit het oog verloor en ook teamgenoot Kimi Raikkonen voor moest laten gaan. 

Daarmee gaf Vettel zijn kansen op het podium op, zo zou later blijken. Raikkonen reed in de slotfase immers snel naar Ricciardo toe en leek zo toch nog een gooi te kunnen doen naar de derde plaats. De Australiër miste simpelweg de snelheid om de Ferrari van zich af te kunnen houden en moest de P3 een paar ronden voor het vallen van de vlag afstaan.

Sainz leek af te koersen op P6, nadat hij eerder naast Ricciardo ook beide Ferrari's voorbij moest laten. Zijn Renault-blok had na 50 ronden echter geen puf meer over, getuige het feit dat de Spanjaard klaagde over gebrek aan vermogen. Magnussen en Valtteri Bottas profiteerden, want zij schoven een plekje op en finishten zo als zesde en zevende. Sainz werd uiteindelijk achtste. Nico Hülkenberg en Charles Leclerc maakten de top 10 compleet.