Minister: ga nou eens echt goed files meten

Rijkswaterstaat en de ANWB meten op nu op twee verschillende manieren de filedruk in Nederland. Erg onhandig want de een zegt dat dit afneemt terwijl de ander aangeeft dat het toeneemt. De minister grijpt in en wil dat er op één manier gemeten wordt.

Twee instanties die in Nederland de filedruk bijhouden doen dat beide op een andere manier. Rijkswaterstaat meet met lussen in het wegdek het verkeer dat daar overheen dendert. De ANWB pakt het iets moderner aan het haalt data uit mobiele telefoons en krijgt wat informatie toegespeeld van TomTom en andere navigatiesystemen. Niet heel vreemd dat beide partijen dit jaar met uiteenlopende cijfers kwamen. Rijkswaterstaat was positief en vertelde ons dat de filedruk met 5,2 procent gedaald was, terwijl de ANWB meldde dat we juist 25% vaker aan de asfaltpolonaise meedoen.

Nu lokt de ANWB ook een fittie uit bij Rijkswaterstaatm want ze verwijten hen op een achterhaalde manier te meten. Volgens de pechservice liggen de meetlussen alleen op grote wegen en mist de overheidsinstelling daarom een belangrijk deel van de files. Daarnaast zijn ze het niet eens met de definitie van een file die pas een file is als rij auto's langer dan twee kilometer is en 50 km/u of langzamer rijdt. De gele auto-brigade meent uiteraard dat hun meetmethode een stuk beter is, omdat ze alle wegen meenemen en dat ze de term 'file' ook wat breder zien, aangezien ze significant langzaam rijdend verkeer ook meetellen. Een voorbeeld hiervan is wanneer er 60 km/u op een 130-weg gereden wordt.

Om de beef tussen de twee partijen op te heffen en simpelweg duidelijkheid te krijgen over wat er nu echt op ons asfalt stilstaat, heeft minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen aangegeven dat er een meetmethode moet komen. Zoals het nu gaat wordt nooit duidelijk of de initiatieven van de overheid nut hebben. Ze is daarom in overleg met de ANWB om tot een eenduidige registratie van files te komen.

Welke methode het gaat worden is nog niet duidelijk, maar wat we wel weten is dat rekeningrijden vooralsnog niet ingezet gaat worden als anti-filemiddel. Er wordt gekeken naar andere dingen waardoor we de spits moeten gaan vermijden. Zo is de minister nu bezig met verzekeraars om te kijken naar een systeem waarbij de automobilist alleen verzekering betaalt als er echt gereden wordt. Iets wat in Denemarken met succes is ingevoerd.

De ANWB gooide nog wat olie op het vuur door aan te geven dat de files zo'n beetje de schuld zijn van Rijkswaterstaat. Ze zijn van mening dat de filedruk aanzienlijk om laag kan als RWS nou eens zijn werk gaat doen storingen aan bruggen, sluizen en tunnels sneller oplost, spitsstroken aan de linkerkant van de weg permanent open houdt en de signalering boven de weg beter aanstuurt.