Zeurende file-Fransen willen F1 voor de rechter slepen

De Fransen die afgelopen weekend in de files naar de GP van Frankrijk stonden, zijn niet met zijn allen aan het staken geslagen, maar boos zijn ze wel. Ze bereiden een juridische massaclaim voor.

De wegen naar het Franse circuit Paul Ricard in Le Castellet leiden stonden afgelopen donderdag tot en met zondag steevast compleet vast. Hoewel iedereen wist dat het zou gaan gebeuren, had de organisatie geen enkele poging gedaan om iets aan de verkeersellende te doen.

Dat is jammer zou je zeggen, maar voor Fransen is dat niet genoeg. Ze zijn als ware Amerikanen bezig om een massaclaim tegen de organisatie en de Formule 1 in te dienen. De immer klagende en stakende landgenoten van Romain Grosjean hebben een site opgericht waar medeklagers hun interesse in een claim kunnen aangeven.

Veel meer informatie is er nog niet te vinden op de site. Het is maar de vraag wat de klagers denken te bereiken met hun claim. Betere resultaten voor de Franse coureurs zitten er niet in: Esteban Ocon en Pierre Gasly reden elkaar van de baan af, Romain Grosjean is nog steeds een jankbal en Charles Leclerc komt niet uit Frankrijk.

De files naar de Le Castellet zijn legendarisch. Ook in de vorige stint waarin het circuit meedeed (tot 1990) aan het Formule-kampioenschap liep het verkeer compleet vast. Verkeersregelaars zijn er niet en op de parkeerplaatsen wordt iedereen aan zijn lot overgelaten. Dit jaar was het niet veel beter.

Wellicht zou een Nederlands bureau van verkeersregelaars zich bij de organisatie kunnen melden om volgend jaar de helle routing in handen te nemen. Al zou dat waarschijnlijk tot problemen in de communicatie kunnen leiden.

Een ander idee is om de wegen tijdelijk in eenrichtingsverkeer te veranderen. Op alle plaatjes van de files is te zien dat de tweebaanswegen continu vol stonden in één richting, terwijl er toch als geen tegengesteld verkeer aan kwam (de Catelletnezen zijn natuurlijk slim genoeg om zich niet onnodig in een file te mengen).

Hoe dan ook, bent u ook een klager, dan kunt u zich bij de massaclaim tegen de organisatie van de Franse Grand Prix voegen. Misschien vangt u wel een paar tientjes smartengeld.