McLaren: Het gaat niet meer om pk's maar om gewicht

McLaren denkt dat de race om de meeste pk's in een super- of hypercar wel zo'n beetje is uitgespeeld. Die cijfers boeien niet meer, het gaat in de toekomst om het verlagen van het gewicht.

In een tijdperk dat een beetje supercar al tegen de 1.000 pk komt en sommigezelfs met meer dan dat rondrijden, is het nog maar de vraag hoeveel nut zoveel paarden hebben. Daarom denkt McLaren-CEO Mike Flewitt dat de verpiswedstrijd om de meeste pk's gestreden is. Automakers moeten zich gaan focussen op gewicht. Daar valt veel meer te behalen en we weten allemaal dat minder gewicht auto's automatisch leuker maakt.

Natuurlijk is het makkelijk voor McLaren om zo'n statement naar buiten te werpen. Ze zijn immers al jaren bezig om hun auto's zo licht mogelijk op de weg te krijgen. Bij de Senna is dat duidelijk te zien. Deze auto heeft  bijvoorbeeld koolstofvezel stoelen die net aan 3,35 kilogram wegen. Zet dat maar eens tegenover de stoelen uit uw vierwieler. 

Maar goed, ondanks dat ze een makkelijke partij zijn om zo'n claim de wereld in te helpen, heeft Flewitt wel een goed punt. Het wordt steeds moeilijker om meer paarden uit een motorblok te halen terwijl het onderzoek hiernaar steeds meer kost. Aan de andere kant zijn we nog maar net aan het kijken naar de mogelijkheden voor gewichtsbesparing en zijn daar nog grote stappen te maken. Stappen die niet alleen de super- en hypercars ten goede komen, maar ook uiteindelijk in de Dacia Duster terecht kunnen komen.

Ook heeft gewichtsbesparing over het algemeen een goede uitwerking op de algehele prestaties van de auto. Minder verbruik, beter rijgedrag en ga zo maar door. Wij hopen dan ook dat Mike gelijk heeft en dat de race om gewichtsbesparing is begonnen.