oBike deelfiets verdwijnt plotseling van de straat

Even abrupt als ze er vorig jaar ineens waren, lijken de oBikes weer van de straat te verdwijnen. Het bedrijf stopte afgelopen week in Singapore en in Nederland staan de fietsen al bij de kringloopwinkel. Wat is er aan de hand?

In Rotterdam lijken de oBikes die vorig jaar de stad overspoelden inmiddels te verdwijnen. Volgens het AD waren in het centrum van de stad gisteren nog maar twee van die gele fietsen te vinden op plaatsen waar ze volgens de app hadden moeten staan. Ook in Amsterdam konden wij er nog maar weinig vinden. Het hele bedrijf lijkt in Nederland ook van de aardbodem te zijn verdwenen. Een oud medewerker van oBike zegt tegen de krant: "Alle mensen die ik kende, zijn weg. Volgens mij bestaan ze niet meer." 

Dat laatste lijkt ons wat te extreem, maar vreemd is het wel dat een bedrijf waar je op goed vertrouwen €50 borg aan moest overmaken ineens verdwijnt. Overigens was dat exact de reden waarom ondergetekende de fietsen nooit heeft geprobeerd.

De stad waar het allemaal begon met de smijtfietsen, Singapore, heeft onlangs nieuw beleid afgekondigd. Ze willen een soort precariorecht voor het gebruik van de straat door oBike. Dat idee haalt het fundament onder het businessmodel weg: het bedrijf kondigde maandag aan te stoppen in Singapore. 

In Nederland lijkt het bedrijf dus ook gestopt. Faillissementsveiler BVA Auctions had begin deze maand 145 van de prutfietsen op de veiling en bij een grote kringloopwinkel in Amsterdam staan er zelfs 3.600 te koop. Wie nog tegoed bij oBike heeft staan, doet er dus goed aan om het maar snel terug te vorderen.

Het is te hopen dat steden als Rotterdam snel doorgaan met het uitrollen van de deelfiets-zoals-het-moet. Het systeem dat al jaren in steden als Antwerpen, Parijs, Londen en New York werkt: met een app en vaste stallingen.