Coureurs bang voor Mario Kart-effect door DRS-zones

De FIA strooit de laatste tijd met DRS-zones alsof het gratis auto's zijn in een aflevering van Oprah. Jij krijgt een DRS, jij krijgt een DRS, jij krijgt een DRS. Maar coureurs zijn het daar niet helemaal mee eens en waarschuwen voor een Mario Kart-effect.

Het was voor afgelopen weekend in Frankrijk het idee om een derde DRS-zone in te voeren. Dit is uiteindelijk niet doorgegaan, maar voor Oostenrijk staat hetzelfde te wachten. Aankomend weekend moet meer dan de helft van de Red Bull Ring bestaan uit DRS-zones omdat hier een derde zone wordt ingevoerd. Een aantal coureurs weet nou niet zeker of dat wel een goede ontwikkeling is en waarschuwt dat de FIA te ver gaat.

Zo denkt Vettel bijvoorbeeld dat een extra DRS-zone niet per se een goede oplossing is voor het inhaalprobleem in de F1. Hij is bang dat er een te groot Mario Kart-effect naar boven komt waarbij een coureur zijn sterretje/DRS in kan zetten om de rest van het veld in te halen. Al vindt hij de videogame wel erg leuk. Daarnaast geeft hij toe dat er meer wordt ingehaald door de extra DRS-zones, maar dat het inhalen op deze manier nu niet bepaald spannend te noemen is.

Huiszeikerd van de Formule 1 Romain Grosjean moest ook een duit in het zakje doen. Hij is bang dat het racen te makkelijk wordt door de extra DRS-zone in Oostenrijk. Maar hij geeft het voor nu het voordeel van de twijfel.  Het is afwachten hoe het gaat werken, zolang het maar uitdraait op constant stuivertje wisselen in elke zone. 

Raikkonen deelt de mening van de Fransman gedeeltelijk. Ook hij denkt dat het inhalen door de extra DRS-zone te makkelijk gaat worden. Het hele inhaalspelletje verandert volgens hem wel in een soort van kunstmatig inhalen. De echte kwaliteit van de coureur komt er niet meer aan te pas.

Lewis Hamilton snapt wel dat de regelmakers naar de DRS-zones grijpt als redding tegen saaie races. De FIA moet roeien met de riemen die het op dit moment heeft en veel andere opties zijn er niet. Het is misschien niet de beste keuze, maar het helpt voor nu. Voor Oostenrijk denkt Lewis dat het best wel eens een interessante race kan worden. De DRS-zones zijn zo opgesteld dat de coureurs na elke bocht een kans krijgen om de net verloren plaats weer terug te winnen.