Frankrijkgangers opgelet: maximumsnelheid verlaagd

Waar Nederland langzaam maar zeker de snelheidslimiet ophoogt, gaat het in Frankrijk de andere kant op. De Fransen willen het aantal dodelijke ongelukken verkleinen en halen daarom tien kilometer van de limiet af.

Sinds gisteren (1 juli) moet je wat beter op je gaspedaal letten op de Franse wegen. Op de provinciale wegen is de snelheidslimiet van 90 kilometer per uur afgeschaft en vervangen door een van 80 kilometer per uur.

Niet heel moeilijk om te onthouden dus, het komt aardig overeen met de maxima in de rest van Europa. Gelukkig blijft het maximum op de snelwegen nog wel gewoon 110 of 130 kilometer per uur. Al gaan er ook stemmen op om die grenzen verder omlaag te leggen. 

Begin vorig jaar werd in bijna heel het land de maximumsnelheid tijdelijk verlaagd. In de koude maanden bleef de uitstoot van auto's hangen en was een smogalarm van kracht. Op alle snelwegen moesten automobilisten daarom 30 km/u langzamer rijden dan er op de borden was aangegeven.

Overigens was er flinke tegenstand tegen de snelheidsverlaging van negentig naar tachtig kilometer per uur. De regering heeft het besluit er echter gewoon doorgeduwd. Sommige departementen van Frankrijk hadden gevraagd of ze zelf de snelheid op hun 'departementale wegen' mochten bepalen. Dat werd (gelukkig) door de centrale overheid verboden: het zou een lappendeken van regels zijn geworden.

Hoe dan ook: u bent gewaarschuwd. De laatste kilometers naar de camping zijn deze zomer nog wat langzamer, of je krijgt een bon in de bus.