Burn. Horner zeikt Renaults zogenaamde ‘partymodus’ af

Red Bull-teambaas staat altijd garant voor een snappy oneliner, en ook rond de GP van Oostenrijk stelde de Brit niet teleur. Op de vraag “How’s the Party Mode working out?” kwam een ad rem: “It’s more like a pre-drinks mode.”

Voor het afgelopen raceweekend werd bekend dat Renault eindelijk een antwoord heeft op de party mode van de concurrentie: het kortstondig opschroeven van het vermogen om zo een snellere Q3 te kunnen rijden. Het resultaat was echter diep teleurstellend: Verstappen moest op het snelste rondje van het jaar meer dan 7 tienden toegeven op polesitter Bottas. Niet bepaald Funkyzeit, om maar even in Oostenrijkse sferen te blijven., hoewel de partymodus op de oranjetribunes ontegenzeggelijk wél aanwezig was.

Max ging er afgelopen zaterdag in Q3 vol voor: hij ramde zijn RB14 met veel risico vol over de sausage kerbs en wist er met hangen en wurgen een hoge 1:03 uit te schudden, wat het fundament bleek voor een prachtige overwinning (terugkijklink). Ook de Renaults werden compleet afgetroefd door de Haas-bolides, dus de voorzichtige conclusie dat er wel een beetje pit in de Franse motorcocktail gemixt mag worden lijkt niet ver van de waarheid te liggen. Verstappen zei na Q3 ook dat hij geen enkele snelheidstoename bespeurde op het rechte stuk, dus het is de vraag of er inderdaad extra vermogen beschikbaar was, of dat de grootspraak vooraf misschien meer lucht bevatte dan een meringue.

Voor Horner was het in ieder geval een gelegenheid om weer even in de vlek van Renault te wrijven, in een bilateraaltje met Channel 4. Red Bull en Renault gaan toch al uit elkaar na dit seizoen, dus de handschoenen kunnen uit. We zijn benieuwd of de families Horner en Abiteboul elkaar ook kerstkaartjes sturen. Mocht u zich overigens afvragen wie dat smoezelige oude mannetje naast Horner op de foto is: dat is miljardair Bernie Ecclestone. Kennelijk raakte hij dermate geïnspireerd door de snor van zijn opvolger Chase Carey, dat hij zelf ook maar wat gezichtsbeharing liet staan.