Marko: Red Bull had in Ferrari's geval stalorders gegeven

Afgelopen zondag nam Vettel na Hamiltons non-finish de leiding in het kampioenschap over. Zijn voorsprong was groter als Raikkonen hem voorbij had gelaten, maar dat gebeurde niet. Helmut Marko had zijn rijders in dezelfde situatie wel orders gegeven.

Dat Ferrari Raikkonen voor Vettel hield, kunnen we begrijpen. Ten eerste reed Kimi een ijzersterke race, en met de blamage van 2002 in het geheugen wil je als Ferrari niet juist in Oostenrijk je rijders op de baan laten wisselen. Ook al had dit best gekund op een manier die wat minder obvious was dan Barichello die vlak voor de streep na de laatste bocht volledig van zijn gas gaat. Bovendien is de lof die je achteraf voor je sportiviteit krijgt die drie punten ook wel waard.

Toch hadden we het niet helemaal verwacht van Ferrari, een stal die altijd duidelijk een eerste en tweede rijder heeft. Vettel wil dolgraag een vijfde wereldtitel, en als de marge het aan het einde van het seizoen minder dan 4 punten is, dan weet je waar je het hebt laten liggen. Enfin, in een reactie op de faire racerij liet Toto Wolff al weten hetzelfde gedaan te hebben. Dit geloven we, want vorig jaar in Hongarije werden Hamilton en Bottas ook gewoon netjes teruggewisseld in de laatste ronde.

Helmut Marko daarentegen onderstreept zijn reputatie van spijkerharde manager: tegenover Auto Motor und Sport laat de Oostenrijker weten dat hij de coureurs in hetzelfde geval had omgewisseld. Om er vervolgens heel doortrapt aan toe te voegen: 'maar Kimi had dit waarschijnlijk toch genegeerd'. Hiermee loopt hij vooruit op de geruchten dat Leclerc volgend jaar bij Ferrari instapt en de dagen van de Fin toch al geteld zijn bij de Scuderia.

Overigens was bij Force India en Sauber wel sprake van stalorders: Leclerc mocht Ericsson in de laatste ronde voorbij, nadat Ericsson op veel versere banden de kans kreeg om Alonso op P8 aan te vallen. Bij Force India moest Perez Ocon voorbijlaten. De Mexicaan moest hiervoor een laatste rondje 1:17 rijden, het gat op de finish was anderhalve seconde. Maar als u maandagavond de Asfalt-podcast had bekeken, dan wist u dit al. Is dit niet het geval, dan kan het altijd nog in de herkansing. KLIK!