VIDEO. Mercedes analyseert eigen strategiefaal Oostenrijk

Er is al veel gesproken over de strategische misser die Mercedes afgelopen weekend met Hamilton maakte, maar toch vindt het team het nodig nog even een eigen uiteenzetting te geven in hun vaste debrief-video.

Afgelopen weekend beleefde Mercedes zijn eerste dubbele DNF sinds Barcelona 2016, in een race die werd gekenschetst door een hevig mokkende Hamilton. Zijn team haalde hem niet binnen onder de virtual safety car die werd veroorzaakt door het uitvallen van Bottas, en plots zagen we weer de oude moedeloze Hamilton die het koppie laat hangen, als de dingen even niet zijn kant op vallen. Een groot coureur, maar mentaal is hij toch vrij makkelijk in een defaitistische modus te krijgen.

Mercedes had al laten weten simpelweg te lang te hebben nagedacht over wat ze moesten doen, waarbij scenario's van de conncurrentie werden afgespeeld. Hierdoor was Hamilton de ingang van de pitstraat al voorbij voordat er knopen werde doorgehakt. In de video komt echter naar voren dat Mercedes verwachtte dat de VSC langer zou aanhouden, en ze dus nog wel een rondje hadden om binnen te komen. Kortom: de kat werd bij Ferrari en Red Bull uit de boom gekeken, daarna zouden ze Hamilton pitten, in wat ze dachten dat nog een VSC-situatie zou zijn.

Of u het gelooft of niet is verder aan u, het komt op ons wat als een smoesje over. Maar het is toch water onder de brug, aangezien ook Hamilton uitviel. Wat we zelf niet helemaal snapten, en wat helaas niet in de video aan bod komt, is waarom Hamilton toch nog zo snel werd binnengehaald. Zijn supersofts waren nog prima, dus waarom zou je dan niet het aantal rondjes aan kop maximaliseren, om vervolgens kraakverse softs te hebben aan het einde van de race? Mocht u hier een zinvolle theorie over hebben, dan horen we deze graag. 

De debrief-videoserie van Mercedes is overigens een aanrader. Natuurlijk bepalen ze zelf welke vragen behandeld worden, maar toch krijg je als kijker een lichte zweem van openheid door het team.