Musk liet Tesla lijden om 5.000 Model 3's te bouwen

Vorige week haalde Tesla eindelijk het gestelde doel van 5.000 Model 3's per week. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. De rest van het bedrijf moest hieronder lijden.

Al sinds de start van de productie van de Tesla Model 3 lukte het maar niet om het gestelde doel van 5.000 exemplaren per week te halen. Vorige week werd dat doel eindelijk gehaald en daarvoor was niet alleen een extra productielijn in een tent nodig. CEO Elon Musk haalde alles, maar dan ook echt alles uit de kast om zijn doel te bereiken.

Meneer Musk was constant zelf aanwezig en haalde de zweep over de medewerkers. Ook liet hij bouwers van de Model S en X aan de Model 3-productielijn meewerken om de snelheid erin te houden als de robots het opgaven. Ook waren werknemers verplicht in het weekend aanwezig om hun steentje bij te dragen. 

Allemaal volledig logisch als je als bedrijf wilt laten zien dat je kan doen wat je belooft te doen, maar het lijkt erop dat Musk een beetje doorschoot. Volgens werknemers ging hij hier en daar los op engineers wanneer de productie vertraging opliep door robot-problemen. En waar Tesla zelf aangeeft dat de medewerkers van andere productielijnen vrijwillig aanschoven om de Model 3 te bouwen, vertellen de werknemers zelf dat ze verplicht waren en dus geen keuze hadden. Ook het weekendwerk was niet vrijwillig. Iedereen moest komen werken en als ze niet zouden komen opdagen, dan kwam er een officiële waarschuwing achter de naam van de werknemer te staan.

Daarnaast werden werkdagen verlengd naar twaalf uur per dag voor zes dagen per week. De angst van de werknemers is op dit moment dat dit voorlopig zo blijf. Ook liep het niet helemaal lekker bij de verfafdeling in Fremont aangezien deze de capaciteit helemaal niet heeft om alle Model 3's en Model S' van een kleurtje te voorzien. Daarom werden afgelopen week 800 Model S'  in de wacht gezet zodat Tesla's instapmodel wel afgespoten kon worden.

Het lijkt er dus op dat de werksfeer in de fabriek in Fremont er niet echt beter op gaat worden de aankomende tijd. Met een steeds toenemende werkdruk en een Elon Musk die elk moment kan flippen om de hoek, kan het niet prettig zijn om twaalf uur per dag aan een Model 3 te sleutelen. En dan gaat het hier nog maar om het behalen van de 5.000 Model 3's per week. Tesla wil de productie naar 6.000 stuks per week gaan verhogen in Augustus. We zijn benieuwd hoe lang het gaat duren voordat dat doel ook daadwerkelijk gehaald wordt.