Fiat viert 60 jaar Jolly met deze kekke 500 Spiaggina's

In 1958 zag de Fiat 500 Jolly het levenslicht, wat betekent dat de auto nu 60 jaar oud is. Aangezien de 500 nog steeds (of: weer) gebouwd wordt, staan de Italianen erbij stil met twee unieke retro-500'jes. Maak kennis met de Spiaggina's.

De eerste variant is een azuurblauwe 500C met een witte krijtstreep over zijn koets, en direct in het oog springende retrowielen: een hommage aan het origineel. Fiat maakt er 1958 van.

Voor de andere, extremere 500 werd de hulp van het enfant terrible der Agnelli's ingeroepen: Lapo Elkann. Gianni Agnelli's kleinzoon, die eerder binnen Fiat zelf verantwoordelijk was voor o.a. de marketing van de 500 en de Punto, houdt van drie dingen: cocaïne, maatpakken, en strak design. Speciaal voor het laatste richtte hij Garage Italia Customs op, een tuner/verfijner, die we kennen van projectjes als deze Pagani Huayra.

Lapo's laatste creatie is een meer buitenissige two-tone versie van de Spiaggina. Hij noemt het nog een show car, maar de onthoofde 500 zal in meer of minder ongewijzigde vorm zijn weg naar klanten vinden. Met een flink prijskaartje uiteraard, want exclusiviteit kost geld.