Unieke en falende Porsche te koop voor drie miljoen euro

De Porsche 959 is al vrij uniek van zichzelf, maar deze Dakar-versie doet daar nog een schepje bovenop. Er zijn er maar drie van gemaakt en er staat er nu eentje te koop.

In 1983 kwam Porsche met de 959, een racewagen die niet bedoeld was voor de straat. Tenminste, met dat doel in het vooruitzicht was hij ontwikkeld, maar al snel na de lancering wilde de fabrikant meedoen in het spektakel dat Group B Rally heette. Daarom moest de 959 gehomologeerd worden voor de openbare weg, Porsche bouwde 200 straatlegale versies, zodat ze in deze klasse mee konden gaan doen. Voor de rally werd een apart model klaargestoomd: de 959 Paris-Dakar die u hier ziet. 

De speciaal ontwikkelde Porsche zou alleen nooit aan de rallyklasse meedoen omdat hij niet op tijd klaar was. Group B was opgeheven voordat de auto aan de start kon verschijnen. Achteraf lijkt dat maar goed ook want de 959 was veel te zwaar om de Lancia's en Audi's te domineren. Maar nu zaten de Duitsers met een auto in hun maag waar ze niet mee konden racen. Daarom werd uitgeweken naar de Parijs-Dakar rally (die toen ook nog echt van Parijs naar Dakar liep).

In 1985 verschenen coureurs René Metge en Dominique Lemoyne met de Porsche die nu te koop staat aan de startlijn in Parijs, klaar om de ruige route naar Afrika af te leggen. Helaas eindigde dit verhaal niet in een geweldige overwinning, de Porsche kwam niet eens aan in Dakar. Het team moest halverwege de handdoek in de ring gooien omdat ze problemen hadden met olieleidingen die ze niet konden repareren. 

Hoewel deze specifieke Porsche met chassisnummer 010015 dus eigenlijk niets heeft gepresteerd, is hij wel de voorloper van de drie 959's die het jaar daarop de race tussen Parijs en Dakar zouden domineren met een eerste, tweede en zesde plek in het eindklassement. Zonder deze auto, en de informatie die Porsche verkreeg door het racen met deze bak, was dat nooit gelukt.

Dus hoe je het ook wendt of keert, de 959 Paris-Dakar blijft een hele speciale auto met een uniek verleden. Ook is het een auto die voor de liefhebbers extreem gewild is. Daarom rolt hij op 27 oktober tijdens de Porsche 70th Aniversary Sale in Atlanta het podium van RM Sotheby's op om geveild te worden. De geschatte opbrengst ligt op dit moment op £2.500.000 (€2.829.475).