Renault is blij dat het volgend jaar van Red Bull af is

Sinds twee weken is de kogel door de kerk: Red Bull gaat vanaf 2019 in zee met Honda, en laat Renault gauche liggen. 'Net goed', aldus Renault-baasje Cyril Abiteboul, die uit de school klapt over Red Bulls 'excentrieke eisen'.

Vanaf volgend jaar levert Renault nog motoren aan twee teams: het eigen fabrieksteam en achterhoedeteam McLaren. Red Bull, dat 12 jaar lang klant was, maar de afgelopen jaren niet eens de naam Renault gebruikte (de motor heet officieel Tag Heuer), gaat met Honda proberen om weer wereldtitels te winnen.

Geheel in de lijn der verwachting worden er nu opeens over en weer onaardige dingen gezegd. Mensen die uit elkaar zijn hebben immers opeens de neiging de minder zonnige kanten van hun ex te belichten. Renault waarschuwde al dat Red Bull spijt gaat krijgen van de keuze voor Honda, vandaag schijnt Abiteboul tegen Motorsport een lichtje op hoe moeilijk het toch allemaal was met een veeleisende partner als Red Bull. Zonder te specifiek in detail te treden geeft de Fransman aan dat er de laatste jaren compromissen gevonden moesten worden: F1-auto's zijn het ultieme maatwerk, en dan helpt het niet als een klantteam een chassis met andere aero en een andere brandstofleverancier heeft. Abiteboul:

"We knew how to work together extremely well. The processes were well established, the communication lines were well established. On the other hand, Red Bull was quite a large team, and a very demanding one, with high expectations.

It sometimes required some additional effort for our guys, with compromises between their requests and the priority that is naturally given to Enstone's wishes, especially regarding the engine/chassis integration. We often spent a bit of time and energy managing their requests which, sometimes, could be a bit eccentric. It will allow us to focus. This essentially is what will change."

Op basis van bovenstaande uitspraken verwachten we dat het Renault-fabrieksteam volgend jaar gaat meestrijden om de podiumplekken. Ze worden immers niet meer gehinderd door het moeten sluiten van compromissen. Hoewel... McLaren is nog wel een klantteam, en als we Honda mogen geloven nog veeleisender dan het hele Red Bull-team en alle miljardairsdochter-Instagram-prinsesjes bij elkaar. Dat de stal uit Woking zo diep gezonken is dat het inmiddels buren is met Atlantis en om de rode lantaarn strijdt deert niet, in hun hoofd zijn ze nog steeds een topteam. 

Renault geeft aan een 'open dialoog' met McLaren aan te gaan over de beste manier om de motor met zo min mogelijk aanpassingen in beide chassis' te laten werken. Dat klinkt waarschijnlijk eenvoudiger dan het is.

Foto: een Renault-ingenieur in overleg met Red Bull, gisteren.