VT1 Silverstone: technische problemen voor Verstappen

De eerste vrije training van de GP van Groot-Brittanië zit erop. De Mercedessen zijn het snelst, Grosjean crasht als vanouds, en Max Verstappen valt stil met wat lijkt op een kapotte versnellingsbak.

Na het afsluiten van de eerste sessie mogen we voorzichtig concluderen dat het tempo dit jaar ook op Silverstone een stuk hoger ligt. Vorig jaar was Mercedes 1-2 met een snelste tijd van 1:29.0 (Bottas), dit jaar zijn het weer de Benzen die domineren, maar nu is de rapste tijd 1:27.4 (Hamilton).

Max Verstappen noteerde de zesde tijd, maar moest vijf minuten voor het einde op het rechte stuk zijn RB14 stilzetten, met een hydraulisch- danwel een bakprobleem.

Valtteri Bottas racet dit weekend met zijn derde motor. Mercedes plaatste deze uit voorzorg, omdat ze bang zijn dat er bij Bottas' uitvallen in Oostenrijk te hoge temperaturen zijn ontstaan. Dat blok (zijn tweede) wordt nu grondig gecheckt, en voor de GP van Hockenheim weer achterin de W09 gehangen. Voor nu heeft Valtteri in ieder geval verse hardware. Het leverde hem de een-na-snelste tijd op: 1:27.854.

Ook Hülkenberg heeft dit weekend een nieuwe krachtbron, na de ploffer in Oostenrijk.

Grosjean, die na een grote puntendroogte afgelopen weekend eindelijk van de gehate '0' af kwam, realiseerde zich dat hij al een hele race geen brokken had gemaakt, en crashte zijn Haas prompt. De Fransoos zorgde voor een neutralisatie nadat hij er in bocht 1 hard af ging. De oorzaak: hij had zijn DRS-systeem niet uitgezet, waardoor zijn achtervleugel nog openstond. Dit was natuurlijk allemaal de schuld van Ericsson een hobbelige weg, waardoor Romain - in tegenstelling tot zijn 19 collega's - het knopje op zijn stuur niet kon indrukken. Ja, serieus.

Ook Kimi en Alonso raakten betrokken bij spins, maar deze waren minder heftig. Lance Stroll zette met P10 een alleraardigst resultaat neer. Om 15:00 uur gaat VT2 van start, we hopen dat Red Bull Max' bak dan heeft kunnen resetten, en dat er geen wissel nodig is.