Pole voor Hamilton, Max Verstappen start op P5 in Silverstone

In Silverstone heeft Lewis Hamilton pole position gepakt. De Brit versloeg in een magisch duel titelconcurrent Sebastian Vettel. Max Verstappen start morgen de race vanaf de vijfde plek, voor zijn teamgenoot Daniel Ricciardo.

Kimi Raikkonen completeert de top drie, achter Hamilton en Vettel. De vierde plek is voor de Valtteri Bottas. Williams-coureurs Lance Stroll en Sergey Sirotkin zorgden tijdens de kwalificatie voor enige opschudding, want beide bolides geraakten in het grind. Stroll zorgde voor een rode vlag, Sirotkin kon wel door. Max Verstappen moet genoegen nemen met de vijfde plek, hij wist teamgenoot Ricciardo achter zich te houden: hij start vanaf de zesde plek.

Niet twintig, maar negentien coureurs gingen bij de kwalificatie op zoek naar een zo snel mogelijke tijd, want Brendon Hartley ging na de harde crash die hij had tijdens de derde vrije training niet van start. Er vallen in dit deel van de kwalificatie dus maar vier deelnemers af.

De dans werd door teamgenoot Pierre Gasly geopend. Niet veel later volgde de rest. Maar nog voordat er een tijd is gezet is het Lance Stroll die crasht bij het insturen van Brooklands. De crash zorgt voor de eerste rode vlag van de kwalificatie. 

Na de herstart gaan de F1-bolides meteen de baan weer op. Het is Kimi Raikkonen die als eerste een competitieve tijd laat noteren. Met 1.27.647 pakt hij de eerste tijd. De Fin zet zijn tijd op de mediums, net als Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Valtteri Bottas.

Sergey Siroktin crashte met tien minuten te gaan bij het insturen van Stowe. Het lijkt alsof Williams een afschuwelijke zaterdag gaat hebben, maar de Rus kan hem nog terug naar de pits rijden. Sirotkin zet uiteindelijk toch nog een tijd, maar het is niet goed genoeg om naar Q2 te mogen.

Ook Max Verstappen is op de baan. De Nederlander crashte gisteren nog tijdens de tweede vrije training. Nu doet hij dat niet en pakt hij met zijn eerste tijd een vierde plaats. Daarna is het schrikken want hij laat aan zijn team weten dat hij ‘gear sync’ verliest. Het team vertelt hem om een halve seconde later terug te schakelen in de vierde bocht. De problemen zijn opgelost, zo laat zijn tweede tijd zien: met een 1:27,309 pakt hij de vierde tijd.

Sebastian Vettel verbetert zijn teamgenoot met een 1:26,585 en pakt de leiding in Q1. Hamilton wordt tweede en teamgenoot Bottas eindigt als derde.

Achterin is Sainz de grote verrassing die niet verder mag. Renault lijkt simpelweg niet snel genoeg. Vandoorne en Sirotkin zijn naast de gecrashte Stroll en de niet gestarte Hartley de andere afvallers.

Out: SAI, VAN, SIR, STR, HAR

Na de chaos van het eerste deel van de kwalificatie is het Lewis Hamilton die in Q2 zijn auto als eerste op de baan zet. De wereldkampioen komt met softs de baan op, net als de rest van het veld.

Van de eerste stints is die van Sebastian Vettel het snelst. De Ferrari-coureur laat 1:26,372 noteren. Verstappen komt vlak daarna over de streep met 1:27,013 en is hiermee vierde. 

Hamilton moest zijn eerste ronde afbreken vanwege onderstuur in de derde bocht, maar bijt in de tweede run van zich af met 1:26,256. Deze tijd wordt door niemand verbeterd.

Halverwege Q2 zijn beide Haas-bolides erg snel met een zevende en achtste tijd. Leclerc en Ocon moeten de overige tickets naar Q3 verdedigen in de tweede run, want zij hebben de negende en tiende tijd in handen.

Aan het einde is alleen Gasly bezig aan een verbetering, maar de Fransman komt niet verder dan een veertiende plaats. Leclerc en Ocon mogen in Q3 laten zien of ze Haas het vuur aan de schenen kunnen leggen.

Out: HUL, PER, ALO, GAS, ERI

Q3 wordt afgetrapt door Kimi Raikkonen met 1.26.296. Die tijd kan harder, zo laat Lewis Hamilton direct zien. Met 1:25,993 zet hij een nieuw record. Niet veel later is Vettel nog 57 duizendsten van een seconde sneller: 1:25,936 is de snelste tijd ooit op Silverstone

Max Verstappen verslaat in de eerste run zijn teamgenoot Daniel Ricciardo. Met vier tienden voorsprong pakt hij de vijfde plaats achter de auto’s van Ferrari en Mercedes, die veel sneller dan Red Bull zijn. Ricciardo verklaart niet veel later het verschil van vier tienden, want via de board radio laat de Australiër weten dat zijn DRS niet open ging. 

Achter de grote jongens verslaat Kevin Magnussen zijn teamgenoot Romain Grosjean in de strijd om de zevende startpositie. Leclerc pakt de negende startpositie, Ocon begint de race vanaf de tiende plek.

Tijdens de tweede run is Hamilton andermaal snel op weg. De Brit verslaat Vettel met 44 duizendsten. Vettel moet dan nog een tijd zetten. De Duitser mist pole position op 96 duizendsten. Hamilton start de Britse Grand Prix dus vanaf pole, voor de Ferrari van titelconcurrent Vettel. Verstappen start vanaf de vijfde plaats.