Sebastian Vettel wint de Grand Prix van Engeland, Max Verstappen valt uit

Sebastian Vettel heeft onder toeziend oog van duizenden Hamilton-fans zijn leiding in het WK verder uitgebreid. De Duitser klopte Valtteri Bottas in de slotfase en pakte zo de overwinning op Silverstone. Max Verstappen haalde de finish helaas niet.

Als je de race niet gezien hebt, dan vraag je je ongetwijfeld af hoe het kan dat Lewis Hamilton zijn thuisrace niet heeft gewonnen. Het antwoord is even simpel als ingewikkeld. Hamilton maakte het zichzelf bij de start niet makkelijk, want hij kwam slecht weg en zag hierdoor meteen Vettel voorbij komen. In bocht 3 ging het helemaal mis: De Brit liet voldoende ruimte voor Kimi Raikkonen, maar de Fin blokkeerde bij het aanremmen en tikte de Mercedes in de rondte.

Hamilton moest lijdzaam toezien hoe het hele veld hem voorbij kwam, maar leek schadetechnisch ongeschonden uit de strijd te komen. Ja, de Brit klaagde over de teamradio over problemen met zijn vloer, maar qua rondetijden was daar niets van te zien. Binnen 10 ronden reed Hamilton 'gewoon' weer zesde, op dat moment achter koploper Vettel, Bottas, Verstappen, Raikkonen en Ricciardo.

Raikkonen maakte in ronde 13 als eerste zijn pitstop, in de ronden daarna gevolgd door Verstappen (17), Ricciardo (18), Vettel (20) en Bottas (21). De slagvolgorde veranderde alleen omdat Raikkonen een tijdstraf van 10 seconden kreeg voor zijn aanvaring met Hamilton en omdat diezelfde Hamilton langer op de baan bleef dan zijn concurrenten. Dat leverde hem echter weinig op, want na zijn bandenwissel in ronde 25 reed de Mercedes-coureur weer zesde.

Marcus Ericsson bracht de spanning in de wedstrijd helemaal terug. Niet omdat hij zich opeens mengde in de strijd om de podiumplaatsen, maar omdat hij de controle zijn Sauber in Copse verloor. Hij parkeerde zijn bolide op hoge snelheid in de muur en veroorzaakte zo de eerste safety car-situatie van de race. 

In het tactische spel dat volgde kwamen de Ferrari's en de Red Bulls binnen voor vers rubber, Mercedes bleef op de baan. Bottas (op mediums) kon zo de koppositie overnemen en reed op dat moment voor Vettel (op softs) en Hamilton (ook op mediums). Kortom: Mercedes zou alles uit de kast moeten halen om Vettel te kloppen.  

Bekijk hieronder de geweldige strijd tussen Kimi en Max:

Dat perspectief leverde na de herstart niet meteen vuurwerk op, aangezien Carlos Sainz en Romain Grosjean elkaar meteen van de baan ramden. Sainz sneed in Copse iets te ver naar binnen, terwijl Grosjean overstuurde en geen kant meer op kon. De safety car kwam weer de baan op om hun wagens netjes op te ruimen en dus kwam het in de strijd om de zege echt op de laatste 15 ronden aan.

WK-leider Vettel leek daarbij als geen ander te beseffen wat er op het spel stond, want hij opende met een aantal serieuze aanvallen op Bottas. Toch duurde het even voor hij de Fin daadwerkelijk kon kloppen en de leiding over kon nemen. De manier waarop dat lukte was overigens fraai: onverwacht binnendoor in een van de snelle bochten die het circuit rijk is.

Het leidde helaas voor Bottas een vrije val in, want in de slotronden zag hij ook teamgenoot Hamilton en landgenoot Raikkonen voorbij komen. Daarmee eindigde hij net buiten het podium en kwam hij als vierde over de streep. Verstappen had het hem ook nog moeilijk kunnen maken, ware het niet dat hij (nadat Raikkonen hem inhaalde) stil viel met een defecte versnellingsbak. 

Ricciardo bleef uit de problemen en stelde zo de vijfde plaats veilig, gevolgd door Nico Hülkenberg, Esteban Ocon, Fernando Alonso, Kevin Magnussen en Pierre Gasly. Hülkenberg legde de basis voor die uitstekende klassering in de openingsfase, toen hij om alle chaos heenstuurde en de ene na de andere plek won. Ook de andere rijders in de top 10 bleven slim uit de problemen en stelden zo de nodige punten veilig.