VIDEO. Travis Pastrana breekt Evel Knievel-records

Wat er in Las Vegas gebeurt blijft niet altijd in Las Vegas. Travis Pastrana vloog afgelopen weekend over tientallen auto's en bussen en een van de bekendste fonteinen daar. Waarom? Om te bewijzen dat hij beter is dan legende Evel Knievel.

Als je het over stuntmannen hebt, dan komt er altijd één naam naar boven: Evel Knievel. De man op een motor over alles vloog in de jaren zestig en zeventig. De sprong die Evel in een klap beroemd maakte was de 43 meter langeafstandssprong over de fonteinen voor Ceasar's Palace in Las Vegas. Die liep voor hem niet heel goed af. Hij voelde bij het verlaten van de schans dat hij niet genoeg vermogen had en haalde daardoor de overkant net niet. Bij het raken van de schans aan de andere kant, brak het stuur af en vloog Evel naast de schans. Hij brak meer dan 40 botten en lag een maand in een coma.

Nu, meer dan 50 jaar later wilde Travis Pastrana bewijzen dat hij het in zich heeft om te doen wat de oud-stuntman niet kon. En waarom niet gelijk er nog twee records verbreken als je toch bezig bent? Evel sprong over 50 auto's (36,5 meter) en 14 bussen (40,5 meter), Pastrana vloog uiteindelijk op een dag over 52 auto's (43,5 meter) 16 bussen (52,5 meter) en de grote fontein voor het casino/hotel Ceasars Palace (45,5 meter). Om alle drie de records op zijn naam te schrijven.

Tijdens zo'n recordpoging kan er altijd was misgaan, maar in dit geval was Travis al maanden aan het trainen en had hij alle jumps al vaker geland. Het enige dat roet in het eten kon gooien waren het weer of technische mankementen. Beide speelden het spelletje gelukkig goed mee op de dag van de pogingen. Daarnaast moeten we nog wel even vermelden dat Travis niet zoals Evel op een Harley of Triumph reed, maar de records vestigde op een Indian. Niet omdat Travis het niet wilde, maar omdat beide fabrikanten geen motor wilden leveren voor het event.