Ariel Atom 4 geeft nog meer speelplezier

Een Ariel Atom koop je niet om woon-werkverkeer mee te doen, tenzij je een masochist bent. Nee, je hebt zo'n apparaat om ermee te spelen op een circuit en de vierde generatie kan dat weer. Hij is bijna compleet vernieuwd.

Een buizenframe met wielen, veel meer is een Ariel Atom eigenlijk niet. De Ariel Atom 4 houdt vast aan dat concept en biedt eigenlijk alleen technische verbeteringen. Comfort is er nog steeds niet bij. Hoewel, de interieurruimte is een beetje toegenomen, dus de inzittende hebben wat meer vrijheid om zich heen.

Dankzij nieuwe bouwtechniek is het frame van de auto weer vijftien procent versterkt. Je kunt het in elke kleur die je maar kunt verzinnen laten poedercooaten. Er zijn maar drie onderdelen hetzelfde gebleven ten opzichte van de vorige generatie Ariel Atoms: het rempedaal, de koppeling en de tankdop. De rest zou anders zijn, al vragen we af waarom je een nieuwe pedalenset kiest en dan het rempedaal niet mee wijzigt.

De oude Hondamotor van de Atom 3 is afgedankt en vervangen door *drumroll* een Hondamotor. Ariel Motor Company heeft gekozen voor de tweeliter turbomotor van de huidige Civic Type-R. Dat betekent 320 pk in het frame met wielen. Nul naar bijna honderd (96 km/u) doet hij voortaan in 2,8 seconden. Honderd mijl per uur (160,88 km/u) bereikt je 6,8 seconden nadat je het gaspedaal gevloerd hebt.

In het Verenigd Koninkrijk haal je de auto al voor €45.000 op. Hier moet je nog even wat extra belasting afrekenen, of de auto niet op kenteken zetten en er alleen mee op circuits gaan rijden. De auto wordt dit weekend gepresenteerd op het Goodwood Festival of Speed.