Niets is heilig: autonome 1965 Ford Mustang doet Goodwood

Autonomie grijpt om zich heen als een terminatorvirus dat uit is op alles wat ons lief is. Het volgende slachtoffer komt in de vorm van een 1965 Ford Mustang die zonder bestuurder maar met V8 de berg van Goodwood gaat beklimmen.

De klassieke Ford Mustang is onder mening autoliefhebber een van de mooiste creaties op vier wielen. Een dikke ronkende V8 die te weinig pk's produceert in een zware klont metaal die met geen mogelijkheid een bocht om te krijgen is, roept een bepaalde charme op. Helaas is dat allemaal verloren gegaan toen Siemens en Cranfield University deze Mustang in handen kregen. Zij zorgden er namelijk voor dat niemand de belevenis van het rijden in een authentieke muscle car meer meekrijgt aangezien een bestuurder overbodig is.

De samenwerking tussen beide partijen zorgde ervoor dat de Mustang nu vol hangt met allerlei sensoren en computers met speciaal geschreven software. Dat wil niet zeggen dat de auto zich nu ook zonder bestuurder kan redden in alledaags verkeer, want mocht dat gebeuren dan eindigt het zeker in een bloedbad. Nee, de Ford krijgt een kaart ingelezen en rijdt op basis daarvan. 

Met technologie van Bentley is de berg van Goodwood in 3D ingescand en omgevormd tot een kaart die in de software van de Mustang geladen wordt. In combinatie met deze kaart en de 'connected awareness of the car’s own position' gaat hij het parcours rijden. Daarmee is het eigenlijk een soort van halfbakken experiment dat Siemens en Cranfield hebben afgeleverd. Een auto die op een kaart naar van A naar B rijdt bestaat al langer dan Tesla's die autonoom op middenbermen crashen. Sterker nog, het is exact hetzelfde als de Roborace die aankomend weekend ook 'autonoom' de berg op knalt.

Maar er is ook een klein beetje goed nieuws te melden. De Mustang kan namelijk nog gewoon bestuurd worden door een persoon, al zal het extra gewicht van de sensoren en computers hem geen goed gedaan hebben. Daarnaast heeft hij nog zijn eigen V8 in het vooronder liggen en kan er dus nog steeds genoten worden van een lekker motorgeluid. Ook geeft dit concept hoop voor de toekomst omdat het aantoont dat autonomie niet per se in een moderne, elektrische en saaie auto gemonteerd hoeft te worden.