Apollo-baas: 'hypercars zijn te makkelijk te besturen'

Een hypercar is het summum van wat er tegenwoordig mogelijk is, en daarmee zijn ze ook redelijk simpel te besturen voor de rijke koper leek, tenminste, dat vinden de makers van de 1.250 kilogram wegende en 780 pk sterke Apollo Intensa Emozione. 

Als je zelf een supercar bouwt die de normale weg niet op mag, dan is het makkelijk om te zeggen dat auto's die dat wel mogen te makkelijk te besturen zijn. En precies dat doet de general manager van Apollo Ryan Berris. Hij claimde tijdens een meeting op Goodwood dat een straat legale hypercar niet genoeg kunde vraag van zijn bestuurder en hem relatief makkelijk het beste uit de auto laat halen. En dat zou niet mogen. Als je miljoenen uitgeeft aan een auto, dan moet je er ook wat uren insteken voordat je de auto kent en tot zijn max kan trappen.

Om die reden mag de Intensa Emozione ook niet de weg op. De 2,3 miljoen euro kostende supercar gaat volledig op ervaring die een beetje vergelijkbaar moet zijn aan de GT1 uit 1990: "We like a raw, scary kind of car that takes some skill to drive," aldus Ryan. Dat is ook de reden dat er op LMP1-gebaseerde sequentiële versnellingsbak in de IE ligt. Er kan zonder problemen 24 uur achter elkaar mee geracet worden, maar om ermee te leren rijden is wat lastig omdat men het niet gewend is.

Ook liet Apollo-eigenaar Norman Choi al een keertje weten dat hij het helemaal gehad had met zijn supercar-collectie. Hij heeft ze allemaal verkocht omdat hij ze vond rijden als een Honda. Nu weten wij niet of hij zo'n goede coureur is, of dat de man wel van een beetje grootspraak houdt.

En om even over de LMP1-klasse verder te gaan: Apollo Automobil houdt de ontwikkelingen in die klasse erg nauw in de gaten. De plannen zijn er om uiteindelijk wellicht mee te gaan racen, maar dan moeten de nieuwe reglementen wel passen. De WEC is bezig om de LMP-auto's wat meer te laten lijken op straatlegale wagens en als dat voldoende in de buurt komt van hetgeen Apollo maakt, kan het zomaar zijn dat ze instappen.

En hoewel de Intensa Emozione alweer even meegaat, heeft het bedrijf afgelopen week toch een deal gesloten met het bedrijf HWA dat al 20 jaar verantwoordelijk is voor alle autosport activiteiten van Mercedes buiten de Formule 1. Wat deze deal precies inhoudt is niet helemaal duidelijk, maar daarmee geeft Apollo wel weer een duidelijke hint naar de race-aspiraties die ze binnen het bedrijf blijkbaar hebben.