Fransman wint Formule E in foute onderbroek

Waarschijnlijk heeft u de beslissende race in de Formule E compleet gemist omdat u niet wist dat deze dit weekend verreden werd. Gelukkig kunnen we u melden dat Frankrijk ook de elektrische-raceklasse heeft gewonnen. Jean-Eric Vergne is kampioen.

Er is deze week dubbel zoveel reden om te rellen en te plunderen feesten in Frankrijk. Gisteren sleepte het land de winst op het WK voetbal binnen met een overwinning op Kroatië en een dag daarvoor veroverde de Franse coureur Jean-Eric Vergne de titel in de Formule E. Hij stond al sinds de vierde race op de eerste positie en finishte afgelopen zaterdag op p5 waardoor hij op een verschil van 31 punten kwam met Britse coureur Sam Bird die de tweede positie bezet houdt. Daarmee was de Fransman één race voor het einde van het seizoen al kampioen. 

Je zou denken dat een Fransman bij behaalde winst de tweede race van het weekend lekker op een stakend luierend op een stoeltje langs de baan zou uitzitten, maar niets is minder waar. Vergne liet nog even zien waarom hij de kampioen is en zoemde als eerste over de finish.

De race tussen de constructeurs is overigens niet gewonnen door het team van Vergne, Techeetah. Die titel heeft Audi Sport ABT Schaeffler mee naar huis genomen.

De titel die Jean-Eric dit weekend op zijn naam schreef, kreeg nog een bruin randje. De Franse coureur en zijn teamgenoot André Lotterer kregen aan het einde van het weekend nog een boete van vijf duizend euro en twee strafpunten op de racelicentie per persoon van de FIA. Oorzaak: beide heren droegen een onderbroek die niet door op de lijst van goedgekeurde racekleding stond.

De FIA bracht zelfs een officieel statement naar buiten over dit ongelukje: "Na het checken van de kleding, de helm en de hoofdsteun van de coureur, werd vastgesteld dat hij ondergoed droeg dat niet conform de internationale sportcode is." Jean-Eric en André boden hiervoor hun excuses aan, maar daar werd de boete niet minder van. Ook weten we niet wat voor onderbroek een boete deed uitlokken.