Formule 1-auto met Lamborghini-motor komt terug

Ooit deed Lamborghini ook mee in de Formule 1. Ze leverden tot 1993 motoren aan Minardi en Larousse die er niet hele goede posities mee wisten te halen, maar dat weerhield de Italianen niet om een van de Minardi's tot in de perfectie te restaureren.

Lamborghini's restauratie-tak Polo Storico leverde onlangs al een zeer speciale Miura af, maar werkte blijkbaar ook aan iets anders dan de doorsnee klassieke Lamborghini's. Ze zijn namelijk zeven maanden bezig geweest aan deze 26 jaar oude Minardi 191B met chassisnummer #003. Het is de eerste keer dat de restaurateurs een Formule 1-auto afleveren.

Het is natuurlijk een beetje vreemd dat Lamborghini een auto restaureert die eigenlijk nooit goed presteerde in de races waaraan hij meedeed. Hoger dan de een zesde positie wist Minardi niet te halen met de V12 aangedreven bolide. Maar juist die motor maakt de auto wel speciaal. De 3,5 liter LE3512 V12 was goed voor zo'n 700 pk en produceerde zelfs in lagere toerentallen al veel trekkracht. 

De Minardi komt uit een tijd dat de Formule 1 nog vol jankende wagens zat en deze produceerde wellicht het beste geluid dat een liefhebber zich kon wensen. Hoewel de auto de afgelopen jaren in het museum van Lamborghini heeft doorgebracht, wist hij onlangs met zijn originele motorblok nog twintig testrondjes zonder problemen te voltooien. Het mooie hierbij is dat vrijwel alle onderdelen gerestaureerd konden worden, en er dus amper sprake is van nieuwe onderdelen in het blok. 

Lamborghini is van plan de auto in te zetten bij verschillende historische races. Het V12-geluid komt dus naar je toe deze zomer.