Ford Focus en Volvo XC40 scoren vijf EuroNCAP-sterren

Het lijstje met vijfsterrenauto's is met twee auto's toegenomen dankzij Volvo en Ford. Hun nieuwelingen XC40 en Focus scoren maximaal op de bots- en veiligheidsproeven die testinstantie EuroNCAP op de auto's heeft losgelaten.

EuroNCAP heeft vandaag de testresultaten van twee nieuwe auto's gepresenteerd. Beide modellen kwamen dit jaar op de markt en zijn met alleen de standaardvoorzieningen getest. Doordat veel veiligheidssystemen tegenwoordig standaard ingebouwd worden is het echter een vijfsterrenfeest geworden voor Volvo en Ford.

Als volwassen auto-inzittende die aangereden wordt, heb je mazzel als het gebeurt terwijl je in een Volvo XC40 zit. De kleine SUV van de Zweden scoort 97% op 'adult occupant protection', waardoor hij in de topvijf van geteste auto's bij EuroNCAP staat. Voor kinderen is de score iets minder, maar met 87% is het nog steeds een extreem veilige auto, zeker gezien de maat.

De XC40 komt standaard met automatisch noodremsysteem dat voetgangers en fietsers kan herkennen. Daarnaast heeft de auto Emergency Lane Keeping. Dat systeem zorgt ervoor dat je in geval van nood niet op de verkeerde weghelft terechtkomt en daar door een tegenligger aangereden wordt.

De nieuwste versie van de Ford Focus is ook door de testbaan gegaan en scoort met 85% voor volwassenen en 87% voor kinderen zeker niet slecht. Dat bewijst ook de vijfsterrenwaardering van de autocrashers. Net als de Volvo heeft deze Ford allerlei systemen om de veiligheid te verhogen, zoals het automatische remsysteem voor voetgangers en fietsers.

In de video de testresultaten van zowel de Ford Focus als de Volvo XC40