Lexus: 'wereld is nog niet klaar voor EV's'

Terwijl de autowereld keihard inzet op de elektrische aandrijving, blijft Lexus nog een beetje achter. Hun eerste EV moet nog gemaakt worden, maar dat komt omdat de wereld nog niet klaar is voor zulke auto's. Tenminste, dat vindt Lexus.

Tegenwoordig zien we op elke straathoek wel een elektrische auto aan de lader hangen. Is het geen Tesla, dan is het wel een Nissan Leaf. Het is in ieder geval geen Lexus, dat denkt dat we helemaal niet zitten te wachten op een volledig elektrische auto.

Hoofd van het merk, Yoshihiro Sawa denkt dat Lexus niet achterloopt op het gebied van EV's maar dat ze straks beter beslagen ten ijs zullen komen wanneer hun eerste accubak gepresenteerd wordt. Volgens hem kan Lexus nu nog niet met een EV komen omdat deze niet voldoet aan de filosofie van het merk: freedom of movement. Daarvoor is de technologie nog te gelimiteerd. Sawa wijst hiervoor naar voorbeelden als het langdurende opladen en de relatief korte afstanden die afgelegd kunnen worden op een volle lading. Zeker wanneer mensen ergens afgelegen wonen is dat een groot probleem.

Natuurlijk wordt ook de impact op het milieu nog aangehaald. Dat is immers waarom we allemaal elektrisch moeten gaan rijden, dat doen we niet voor de lol. Maar op dit moment zijn die accu's volgens Yoshihiro nog erg schadelijk als er geen goede manier van recyclen gevonden wordt. Ook het feit dat de cellen in een accu relatief snel hun capaciteit verliezen en dus afgeschreven moeten worden, helpt niet mee. Op al die punten houdt Lexus een oogje voordat ze ons een echt goeie EV zullen aanbieden.

Het klinkt allemaal als een grote smoes om onder de toenemende druk van het introduceren van een elektrische auto uit te komen. De drie grootste concurrenten van Lexus: BMW, Mercedes en Audi zijn al hard op weg met meerdere elektrische voertuigen en hebben er al een enkele in de verkoop, terwijl de Japanners er tot nu toe maar één als concept hebben gepresenteerd. Deze zou in 2020 op de markt moeten komen, al vragen we ons af of dat nu nog wel kan gebeuren. De technologie zal tegen die tijd niet drastisch verbeterd zijn, en ook gokken we erop dat de milieu-issues die Lexus aankaart onveranderd blijven.