Ferrari komt met viercilinder hybridemotor

Italiaanse supercarbouwer Ferrari voelt waarschijnlijk de hete adem van steeds strenger wordende regelgeving in z'n nek, want de ontwikkelaars uit Maranello hebben een unieke viercilinder hybridemotor ontworpen.

Als je aan Ferrari denkt, dan denk je aan twaalf cilinders die in een hoek van zestig graden geplaatst zijn. Ook hebben ze nog wat auto's die het met acht cilinders moeten doen, maar met minder werken ze niet in Maranello. Of beter gezegd: werkten ze niet. Het bedrijf heeft namelijk een vierpittertje met een aparte hybride-aandrijving ontworpen. 

Het nieuwe motorblok is iets dat nog niet eerder is gedaan. Hij heeft namelijk een turbine in de uitlaatpijp, waarbij deze niet is aangesloten aan een compressor die de lucht met extra druk de motor in werkt, een turbo dus. Deze turbine is aangesloten op een soort dynamo die een accu van stroom voorziet. Deze accu is dan weer aangesloten op een elektromotor die de wielen kan laten rollen, maar ook de turbo, die ook op het blok zit, een extra steuntje in de rug kan geven. U herkent waarschijnlijk de MGU-H uit de F1 in dit principe.

Daarmee is het blok extreem veelzijdig inzetbaar en wordt elke vorm van een turbogat op verschillende manieren opgevangen. Maar belangrijker voor Ferrari is dat het geluid uit de vierpitter goed is. Het patent dat de fabrikant heeft weten te krijgen op hun nieuwe brommertje, geeft dit specifiek aan. In plaats van het werken met een klep in de uitlaatpijp, doet ook hier de eerder genoemde turbine zijn werk. Volgens Ferrari kan het geluid dat uit de pijpen komt aangepast worden naarmate de draaisnelheid van de turbine af- of toeneemt. Door dit specifiek aan te sturen kan de fabrikant erg nauwkeurig bepalen wat voor geluid er uit de auto komt.

Maar dan blijft er nog steeds de vraag of we dit kleine motorblok ooit in een volwaardige Ferrari tegen zullen komen. Is een Ferrari wel een Ferrari als er zo weinig cilinders in zitten? Het patent geeft dit niet aan, waardoor het ook zomaar kan zijn dat het blok uiteindelijk in een Maserati of een Alfa Romeo tegen zullen komen. Dat is immers al eerder gedaan met de Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio, die in essentie een Ferrari V8 heeft waar twee cilinders afgehakt zijn.