Duitsers knutselen nog steeds met tellerstanden export-auto's

Mooie BMW uit 2002 met amper anderhalve ton op de teller voor een prikkie in Duitsland gezien? Importeren die hap! Maar houd er wel rekening mee dat de RDW zegt dat er hoogstwaarschijnlijk met de tellerstand geknutseld is. 

Een auto uit het buitenland halen is in veel gevallen een erg goed alternatief om de te dure tweedehands-dealers in Nederland te omzeilen. Het scheelt immers al snel duizenden euro's als u even geduld heeft om een auto op Nederlands kenteken te zetten. Maar ondanks alle positieve berichten van importbedrijven, blijkt dat onze 'eerlijke' oosterburen zich nog steeds massaal schuldig maken aan het terugdraaien van tellerstanden. 

Dit blijkt uit onderzoek van de RDW en VAT (Vereniging Aanpak Tellerfraude). Zij hebben uitgevonden dan tenminste één op de tien uit Duitsland afkomstige occasies een onjuiste tellerstand heeft. Bij nog eens tien procent bestaat ernstige twijfel of het allemaal wel klopt en de overige auto's zijn gewoon eerlijk verkocht.

Hoewel we al jaren weten dat dit soort praktijken gaande zijn in onze buurlanden, is het nu voor het eerst dat het ook daadwerkelijk eens goed onderzocht is. De RDW heeft hiervoor 5218 voertuigen gecontroleerd op de km-stand op het dashboard met de gegevens uit keuringsrapporten en andere bronnen. Volgens de instantie is het erg lastig om alle gegevens bij elkaar te krijgen, maar toch wisten ze uit de beperkte info op te maken dat in de helft van de gevallen de teller met 10.000 tot 50.000 km was teruggedraaid. Voor twintig procent van de auto's bleek dit nog hoger. Het werkelijke aantal frauduleuze auto's ligt nog hoger dan nu is vastgesteld, omdat erg simpelweg veel gegevens ontbreken bij het onderzoek naar dit soort misstanden.

Het wordt geschat dat de Duitsers ons hiermee met een economische schade van ongeveer 42 miljoen euro opzadelen. Dat zal in de toekomst alleen maar gaan toenemen omdat wij skere Nederlanders altijd op een koopje uitzijn en dus steeds vaker een auto zullen importeren. Vorig jaar lieten we al 220.000 auto's uit het buitenland komen. Dat was een stijging van 17,5% tegenover 2016.