Horacio Pagani: 'zeg maar dat de Barchetta 15 miljoen kost'

Vorig jaar liet Pagani de aparte Zonda Barchetta zien. Het zijn de laatste drie Zonda's die ooit gemaakt worden, en ze kosten volgens de autobouwer een schappelijke vijftien miljoen per stuk. Niet dat u ze kunt kopen...

Toen Horacio Pagani vorig jaar zijn perfecte Zonda aan de wereld toonde, vertelde hij erbij dat hij er maar drie van zal maken en dat het de laatste Zonda's ooit zullen zijn. De aparte verschijning kreeg de toepasselijke naam 'Barchetta' mee en heeft vanaf nu ook een prijs. Een koele vijftien miljoen euro's mag er neergeteld worden voor een van deze dakloze wagens. Maar dat Pagani überhaupt nog met een prijs komt is wel een tikkeltje vreemd. Vanaf de eerste dag zijn alle drie de auto's al verkocht. Een daarvan is zelfs voor Horacio zelf.

Met de gegeven prijs staat de Zonda Barchetta strak bovenaan de lijst duurste nieuwe auto's ooit. Maar wat die prijs dan rechtvaardigt, blijft ons onduidelijk. Hij kost drie keer zoveel als de aangekondigde Bugatti Divo, en een normale Zonda kost amper twee miljoen, dus vanwaar de prijsstijging van 750%? We hebben enkele vermoedens op een rijtje gezet:

Mogelijkheid 1: de prijs is uit de duim gezogen. Wie controleert het immers? En hoe controleer je zoiets? Pagani bellen en vragen of het wel klopt? Succes daarmee. 

Mogelijkheid 2: het is een marketingstunt want het is leuk om te zeggen dat je de duurste nieuwe auto ooit gemaakt hebt. 

Mogelijkheid 3: de prijs klopt echt, maar Horacio wil niet voor zijn eigen auto betalen en heeft de waarde doorberekend naar de andere twee wagens. Daardoor komt de prijs wat hoger te liggen.

Hoe dan ook, met de Barchetta bewijst ook Pagani maar weer eens dat smaak echt niet te koop is. Heeft u die half afgedichte wielkast al gezien?